latinica  ћирилица
29/06/2020 |  14:11 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Pilav: Nema detektovanih aktivnih epidemioloških žarišta

Predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane virusom korona Aida Pilav izjavila je da se epidemiološka situacija mijenja, ali da na području ovog kantona nema detektovanih aktivnih epidemioloških žarišta.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Ona je u obraćanju medijima podsjetila da u Kantonu Sarajevo, od aprila nema smrtnih ishoda oboljelih od virusa korona.

- Ono što želim istaći je da je sve veći broj zaraženih pacijenata srednje životne dobi, čak i više naginje prema mlađoj populaciji. To je populacija kojoj sada šaljemo apele jer su sa lakšim kliničkim slikama, a nosioci viriusa - naglasila je Pilav.

Pilav je apelovala na stanovništvo da nosi zaštitnu opremu, održava fizičku distancu, održava higijenu ruku i prostorija u kojima borave.

- U posljednjem periodu smo epidemiološkim izvidima primjetili da sugrađani sa akutnim respiratornim simptomimama, odnosno lagano povišenom tjelesnom temperaturom, suvim kašljom i malaksalošću nastavljaju da dolaze na svoja radna mjesta iako su oni bili uzrok prenošenja zaraze u svojim radnim sredinama, te su tako neodgovorni prema sugrađanima i radnim kolegama - naglasila je Pilav.

Prema njenim riječima, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane virusom korona je reagovao na takve situacije šaljući preporuke poslodavcima.

Pilav je podsjetila da je Kanton Sarajevo ponovo u fazi uvođenja striktnijih mjera, shodno naredbi Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, donesenoj u petak, 26. juna.

- Ova naredba Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravlja data je na postupanje od jučerašnjeg dana u svim kantonima i odnosi se na skraćenje rada ugostiteljskih objekata, koji mogu raditi do ponoći i nošenje maske u zatvornim prostorima, te broj lica koja mogu prisustvovati javnim skupovima u otvorenim i zatvorenim prostorima - pojasnila je Pilav.