latinica  ћирилица
29/06/2020 |  14:51 ⇒ 14:56 | Autor: RTS

Objavljena prva knjiga u Srbiji o autizmu koju je napisao mladić sa autizmom

"Kada dobijete signal" prva je knjiga o životu djeteta sa autizmom koju je napisala osoba sa autizmom iz Srbije. Autor je dvadesetogodišnjak odrastao u Beogradu, a svoju pripovijest potpisuje kao Donald Dejvid Elmvuds.
Knjiga o autizmu - "Kada dobijete signal" -
Knjiga o autizmu - "Kada dobijete signal"

Pjesme i priče zabilježio je na engleskom jeziku, jer mu je, kako kaže, tako bilo lakše da se izrazi. Govori o svom djetinjstvu, porodici, školovanju, unutrašnjem životu ali i susretu sa okruženjem i međusobnom nerazumijevanju.

- Ta knjiga mi je prosto pomogla da samu sebe preispitam, gdje sam dobro radila a gde sam griješila. Početak je jako težak za mlade roditelje, zbog dijagnoze, njihovog nesnalaženja, zbog njihove tuge i nesreće šta ih je snašlo ali sama knjiga će da im pokaže koje su im smjernice, šta treba da rade, kako da se ponašaju sa svojom djecom - rekla je Vesna Petrović, roditelj.

Ovakvih knjiga u svijetu je mnogo, zato je svjedočanstvo iz Srbije važno i za pedagoge, psihologe, defektologe.

- Vrlo mali broj osoba sa autizmom ima uvid u svoja mentalna stanja i vrlo mali broj njih ima dovoljno razvijene verbalne sposobnosti ili sposobnosti pisanja sa bi mogao da nam ta svoja stanja objasni, tako da je bilo kakva informacija o unutrašnjim stanjima, o njihovim razmišljanjima, o problemima za nas veoma značajna -  rekao je Nenad Glumbić, profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu.

Ispovijest mladića iz Beograda trebalo bi da pročitaju ne samo oni koji brinu o osobama sa autizmom, već i drugi, pa i djeca starijeg školskog uzrasta.

- Poslije čitanja ove knjige shvatila sam da postoje lakši i teži oblici autizma, da autistični ljudi ne moraju sve da rade uz pomoć drugih da neke stvari mogu da rade i sami. Oni vole slične stvari kao i mi i da im je potrebno mnogo više brige i ljubavi nego nama - navela je jedanaestogodišnja Tisa Felbab.

Sav prihod od prodaje knjige "Kada dobijete signal" koja je štampana dvojezično - na engleskom i srpskom, namijenjen je Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.