X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
29/06/2020 |  17:51 | Izvor: TANЈUG

Slavko Štimac dobitnik nagrade Počasni Ernest

Slavni glumac Slavko Štimac dobitnik je nagrade Počasni Ernest, koja će mu biti uručena na trećem izdanju Somborskog filmskog festivala, koji se održava od 10. do 13. jula u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić".
Slavko Štimac (Foto: Sputnik) -
Slavko Štimac (Foto: Sputnik)

Slavko Štimac je zahvalio organizatorima na ovom priznanju.

- Јako mi je drago drago što nagrada nosi ime pionira i velikog filmskog entuzijaste Ernesta Bošnjaka. Trudiću se da opravdam čast koja mi je ukazana - rekao je Štimac.

Slavko Štimac počeo je karijeru još u dečijem uzrastu, u filmu "Vuk Samotnjak", kada je imao samo 12 godina.

Svoj status potvrđuje u ostvarenjima "Zimovanje u Јakobsfeldu" (1975) i "Salaš u malom ritu" (1976), te nastavlja da tumači uloge tinejdžera.

Početkom osamdesetih igra jednu od svojih najznačajnijih uloga, u debitantskom filmu Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel".

Tokom ove decenije igra u nizu popularnih filmova, kao što su "Ko to tamo peva", "Varljivo leto ''68", "Braća po materi", i mnogim drugima, i učvršćuje status jednog od najboljih glumaca sa ovih prostora.

Nastavlja saradnju sa Kusturicom u fimovima "Podzemlje" i "Život je čudo", a do danas je ostvario na desetine zapaženih uloga.

Televizijska publika posljednjih godina može da ga vidi i u popularnoj seriji "Ubice mog oca".

Nagrada Počasni Ernest nosi naziv po filmskom pioniru Ernestu Bošnjaku, somborskom kinematografu i jednom od prvih filmskih autora u Srbiji. Bošnjak je bio osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. donio u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop.

Kao pristalica filma i entuzijasta, i sam je počeo da snima filmove 1909. godine, a za zasluge na razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.

Treće izdanje Somborskog filmskog festivala biće otvoreno 10. jula u Atrijumu Gradske kuće svečanom ceremonijom.

Iste večeri počeće i glavni program, projekcijom rusko-srpskog bioskopskog hita "Hotel Beograd".

Na festivalu će biti prikazano 11 ostvarenja u četiri selekcije: Glavni program, Kultni klasici, Panorama švedskih filmova i Nostalgija.

Na festivalu će biti dodijeljene i nagrade Ernest za najbolji film, glumicu i glumca. O nagradama odlučuje žiri koji čine glumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović i filmski producent Feti Dautović.