latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:12 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

U Srpskoj 31 novozaraženi od virusa korona (VIDEO)

U Republici Srpskoj registrovan je još 31 slučaj zaraze virusom korona, od 211 testiranih uzoraka. Zbog nepridržavanja mjera, kako ističu nadležni, u proteklih nekoliko dana došlo je do pogoršanja epidemiološke slike, pa zbog toga apeluju na poštovanje izdatih preporuka. Novozaraženi imaju blažu kliničku sliku, a predloženo je i ukidanje republičkih karantina.
Branislav Zeljković, pres Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske - Foto: RTRS
Branislav Zeljković, pres Instituta za javno zdravstvo Republike SrpskeFoto: RTRS

Najviše novozaraženih u Republici Srpskoj je iz lokalnih zajednica u Hercegovini.

Iz Bileće je 17 novih slučajeva, po tri su iz Ljubinja i Zvornika, dva iz Laktaša i po jedan iz Prijedora, Banjaluke, Trebinja, Šamca, Gradiške i Čelinca.

Zaraženi većinom imaju blažu kliničku sliku, a iz Instituta za javno zdravstvo ističu da prestaje i potreba za slanjem novooboljelih u republičke karantine.

- Sve novootkrivene osobe, odnosno osobe koje u narednom periodu budu pozitivne na prisustvo virusa korona, će uz procjenu Higijensko-epidemiološke službe, odnosno epidemiologa HES-a, da izvrši procjenu u smislu toga, da li ta osoba može da ide u kućnu izloaciju i ona će biti poslata u kućnu izolaciju, na propisan vremenski period - ističe Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Građani i dalje treba da pokažu disciplinu, jer je nepoštovanje mjera, prvenstveno u pojedinim preduzećima, dovelo do pogoršanja epidemiološke slike.

- To što su kliničke slike u ovom momentu blaže ne znači da jedna nekontrolisana epidemija ne bi ponovo dovelo do teških kliničkih slika i nažalost, smrtnih slučajeva. Zbog toga je neophodno da u ovom ljetnom periodu poštujemo sve preporuke - naglasila je Јela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od početka pandemije u Srpskoj su ukupno zaražene 2.232 osobe. Trenutno su hospitalizovane 133 osobe. I dalje je jasan protokol kada je riječ o testiranju.

- Kada smo imali veliki broj uzoraka, a mali broj pozitivnih to nije značilo da su se radila testiranja ciljano ili ne. Sada imamo iskustva u smislu da Higijensko-epidemiološka služba mnogo bolje procjenjuje koga treba testirati i samim tim imamo ovaj odnos – određen broj testiranja sa većim procentom pozitivnih - pojasnio je Zeljković.

Institut za javno zdravstvo pripremiće nove preporuke za korišćenje klima uređaja u prostorijama.

Stručnjaci ističu da je najbolja prevencija i dalje držanje fizičke distance, dezinfekcija te korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom, ali i na otvorenom prilikom okupljanja većeg broja ljudi.