latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:16 ⇒ 30/06/2020 | 08:20 | Autor: RTRS

Raste broj zaraženih u Hercegovini; Trebinje traži pomoć od bolnica iz regije (VIDEO)

Hercegovina je žarište virusa korona u Srpskoj. Broj zaraženih raste. U Bileći danas 18 novih slučajeva, u Ljubinju troje i Trebinju jedna osoba. Bilećki klaster povezan je sa fabrikom za preradu ribe u Stocu, a svih 32-oje zaraženih radili su u tom pogonu.

U Stolac su išli da zarade platu ili džeparac pred studije, a dobili su koronu. Na svu sreću svih 32-oje zaraženih imaju blažu kliničku sliku i nalaze se na kućnom liječenju.

- Urađena je dijgnostika, prati se stanje, uz konsulatcije sa epidemiolozima, uputili bi ih na daljnje liječenje. Dvoje je omladinaca koji su trebali krenuti na faklutet, sad nažalost neće moći ni na studije - kaže dr Dragana Tešanović.

Kontakti zaraženih takođe se nalaze u kućnoj izolaciji, a testiraće se samo oni koji imaju simptome. U saradnji sa inspekcijama opštinski Štab za vanredne situacije kontrolisaće stanje i poštovanje propisanih mjera.

- Za sada nema pooštravanja mjera ali sve propisane mjere moraju da se poštuju jer će se vršiti kontrole poštovanja istih - navodi Mihajlo Vujović, menadžer opštine Bileća.

Bilećani zabrinuti zbog sitaucije sa virusom korona. Nadaju se da broj oboljelih neće rasti.

Lokalna uprava odlučila je da sa 30.000 KM oformi Fond za pomoć oboljelima od kovida 19.

Dio sredstava obezbjediće odbornici, koji su se odrekli odborničkog dodatka, funkcioneri koji će donirati dio plate, dok će ostalo uplatiti opština Bileća.