latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:30 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Glas žena žrtava rata sve glasnije se čuje (VIDEO)

Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske analiziralo je, na godišnjoj Skupštini u Banjaluci, rezultate primjene Zakona koji se na njih odnosi i uručilo priznanja partnerskim organizacijama koje su pomogle da se njihov glas čuje u inostranstvu.
Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske - Foto: RTRS
Udruženje žena žrtava rata Republike SrpskeFoto: RTRS

Dvije godine od usvajanja Zakona o zaštiti žrtava ratne torture u sistem prava uvedeno je 200 članica Udruženja, od kojih 121 ima zagarantovana mjesečna davanja od Srpske.

Dodamo li im nešto manje od 700 žena koja su ta prava ostvarile po Zakonu o civilnim žrtvama rata, imamo razloga da budemo zadovoljni urađenim, istakla je predsjednica Udruženja Božica Živković Rajilić.

- Kad saberete to dvoje, nas je danas 25 godina poslije rata više nego što je ostavreno prava u Federaciji, a one imaju zakon od 1998. godine i njih je 829. Zakon koji je usvbojen u FBiH koriste 22 godine, a mi samo dvije i već sada nas je više - istakla je Živković Rajilić.

Udruženje je zahvalnicu dodijelilo resornom ministru Dušku Milunoviću uz obrazloženje da je najviše doprinjeo usvajanju Zakona i ukidanju birokratskih prepreka nakon što je stupiio na snagu.

- To govorim kao pješadijski oficir koji je imao i zarobljenika. Prema njima smo postupali po svim pravilima ženevskih konvencija. Ne razumijem i gnušam se onih koji mogu nažao učiniti ljudima koji ne mogu da se brane - rekao je Milunović.

Zahvalnice su dobila i udruženja Srba iz Švedske "Sveti Јovan" i "Sordetelja" za gostoprimstvo u danima kad su predstavnice Udruženja pružale neposrednu podršku dobitniku nobelove nagrade za književnost Petru Handkeu.

- Šta god da treba mi smo uradili, kao da dolaze naše majke i sestre. Dali smo im punu podršku tokom boravka i bila nam je velika čast, kao što nam je čast da budemo na ovoj njihovoj skupštini do koje smo putovali u ovo ludo vrijeme, a došli bismo i pješice - kaže Dragan Laban, predsjednik Srpskog kulturnog udruženja iz Sordetelja.

Zahvalnicu u Švedsku nosi i direktorka Festivala novog balkansog filma Јelena Mila Ivanišević.

Članice Udruženja je apostrofiraju kao ključnu osobu u objedinjavanju srpskih organizacija iz Stokholma za potrebe podrške članicama.

Prisjetila se trenutka kad je na konferenciji za novinare Petera Handkea brojne novinarske ekipe preusmjerila ka pričama naših stradalnica.

- Onda sam rekla, divno, evo imate žene žrtve rata iz Republike Srpske da čujete to o čemu Handke govori. Tako da smo međunarodnu javnost, koja je bila otvorena za nas, pridobili. Čula se i naša riječ i mislim da je naša misija bila uspješna - nbaglasila je Ivaniševićeva.

Udruženje je posebno zahvalilo i inspektorima MUP-a Republike Srpske za ostvarene rezultate i ophođenje prema ovoj osjetljivoj katergoriji pri prikupljanju dragocjenih dokaza.