latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:33 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

U Srbiji nove mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije (VIDEO)

Virusom korona u Srbiji su zaražene 242 osobe, a četvoro je preminulo. U Beogradu je zaraženo više od 210 studenata. Zbog pogoršane epidemiološke situacije uvedene su nove mjere.
Virus korona u Srbiji (Ilustracija RTRS) -
Virus korona u Srbiji (Ilustracija RTRS)

Krizni štab za suzbijanje širenja virusa korona donio je odluku da, zbog povećanja broja zaraženih, od sutra ujutro bude obavezno nošenje maske u svim zatvorenim prostorima u Beogradu. Ograničena su i okupljanja do 200 osoba. Ukoliko se ove mjere ne budu poštovale građani će biti sankcionisani.

- Apelujemo da se poštuju i druge mjere, fizička distanca od jednog metra kao i pranje ruku. To su sada mjere koje će da budu obavezne. Odlučili smo se za takvu vrstu mjera na području Beograda, zato što je najveći broj zaraženih osoba sa područja našeg glavnog grada - rekla je Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora instituta "Batut".

Beograd, Kragujevac, Užice i Novi Pazar su najveća žarišta u Srbiji. Poseban problem u Beogradu predstavlja studentska populacija.

Direktor Studentske poliklinike, Marija Obradović kaže za RTS da je svaki dan sve više studenata u Beogradu koji dolaze da se testiraju zato što imaju određene respiratorne tegobe.

- U jeku su ispitni rokovi, trenutno je preko 210 studenata pozitivno, čeka se rezultat za još njih 50 čiji su brisevi uzeti tokom vikenda, tako da će taj broj svakako biti veći - navela je Obradovićeva.

Novi slučajevi bilježe se kod osoba mlađih od 55 godina, a većina ima blažu kliničku sliku i preporučuje im se kućna izlolacija.

- U ovom trenutku mi smo, ne računajući pet slobodnih mjesta na Klinici za infektivne bolesti popunili naš osnovni kovid centar, to je klinika za infektivne bolesti. Ostalo je još samo pet mjesta. Nažalost u protekla 24 časta imali smo i dva smrtna slučaja u Vojvodini - naglašava Igor Mirović, predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine.

Novo žarište Kovida 19 u Srbiji je Užice, gdje se bilježi nagli porast broja oboljelih. Od početka epidemije u tom gradu bio je registrovan 71 slučaj korone, da bi sada za samo nekoliko dana broj inficiranih porastao na 162.