latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:58 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Tri miliona KM za besplatne udžbenike - u avgustu odluka o novoj školskoj godini (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske priprema se za novu školsku godinu, očekujući da će je đaci dočekati u školskim klupama. Sve se radi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Institutom za javno zdravstvo. Učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola u Srpskoj biće omogućeno da dobiju besplatne udžbenike, kao i svako treće dijete iz porodica sa troje i više djece.
Učionica - Foto: RTRS
UčionicaFoto: RTRS

Vlada je za ovu namjenu izdvojila tri miliona KM. Ministarstvo porodice, omladine i sporta za školsku 2020/2021 godinu obezbijediće udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, i to za djecu od trećeg do devetog razreda, za šta će biti izdvojeno 250.000 KM.

Prema trenutnim podacima za školsku 2020/21. godinu, trebalo bi obezbijediti udžbenike za oko 9.400 učenika prvog i 9.450 učenika drugog raazreda. Udžbenici će biti obezbijeđeni i za 10.275 učenika iz porodica sa troje i više djece.

Zbog novonastale situacije izazvane virusom korona u školskoj 2019/20. godini republička takmičenja nisu realizovana i ne postoji osnov za obezbjeđivanje udžbenika za ovu kategoriju učenika.

- Ovo je i dio populaconih mjera i to je razlog na osnovu čega smo se opredjelili da ove godine proširimo naš budžet za udžbenike. Takođe, razgovarali smo sa Savezom opština i gradova Srpske, sa lokalnim zajednicama, gdje smo dobili potvrdu da će oni biti saglasni da podrže besplatne udžbenike za djecu iz statusa socijalno ugroženih porodica - rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Svake godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosjvete i kulture potpisuju protokol kojim se definišu zajedničke obaveze, kada je riječ o nabavci udžbenika.

- Mi smo ovim projektom zaista željeli da pomognemo roditeljima, ali i da nagradimo odlične učenike i da im to bude motivacija da postignu što bolje uspjehe u narednoj godini. Velika zainteresovanost i zahvalnost upućena je roditeljima, tako da ćemo nastaviti i u narednom periodu sa ovim aktivnostima - istakla je Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta Srpske.

Resorno ministarstvo od 2007. godine realizuje projekat obzbjeđivanja besplatnih udžbenika za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, te je do sada za više od 18.700 kompleta udžbenika izdvojeno dva miliona 250.000 maraka. U julu se očekuje i početak isplate odobrenih subvencija za kredite za mlade bračne parove.