latinica  ћирилица
30/06/2020 |  07:39 | Autor: SRNA

Banjaluka: Predstavljanje projekta o kulturi Srbije i Srba

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci danas će biti predstavljen projekat "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice" čiji je cilj da domaćim i stranim korisnicima na internetu predstavi kontinuitet, širinu i domete srpske kulture i kulture Srbije, kao i da podstakne njihovo dalje proučavanje i dijalog o njima.
Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna i univerzitetska biblioteka Republike SrpskeFoto: RTRS

Riječ je o projektu pokrenutom na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a "Vremenska linija" predstavlja najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda.

Na promociji, koja će početi u 12.00 časova, govoriće direktor beogradskog Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević, koordinator projekta Vladimir Kolarić i saradnik na projektu Dušan Paučković.

Predstavljanju projekta prisustvovaće pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Od Vinče preko "Slaveno-serbskog magazina", do Kusturice, rokenrola i strip junaka Dikana - sedam hiljada godina srpske kulture na jednoj vremenskoj liniji. "Vremenska linija" obuhvata biografiju srpskog nobelovca Ive Andrića, glumački put Milene Dravić, a može se vidjeti i kako su određene godine izgledali Bemus, Bitef ili Fest", saopšteno je iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Projekat "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice" dostupan je na adresi https://vremenskalinijakulture.rs/