X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/06/2020 |  08:07 ⇒ 08:18 | Izvor: SRNA

Hor "Simonida" snimio pjesmu "Onamo, 'namo u Crnoj Gori" (VIDEO)

Hor "Simonida" iz Gračanice snimio je pjesmu "Onamo, 'namo u Crnoj Gori", za koju je tekst napisao jerej Goran Spasojević iz parohije Uspenja Presvete Bogorodice u norveškom gradu Sarpsborg.
Hor Simonida, Gračanica -
Hor Simonida, Gračanica

Rukovodilac Hora "Simonida" Bratislav Bogdanović rekao je Srni da je ideja o snimanju pjesme, posvećene Srbima u Crnoj Gori i njihovom nastojanju da litijama odbrane svetinje, nastala u periodu virusa korona.

- Iz Norveške smo od jereja Spasojevića krajem prošle godine dobili ponudu, bolje rečeno molbu, da gostujemo u toj zemlji, ali je uslijedila epidemija virusa korona, zbog koje su svi naši nastupi otkazani, pa i odlazak u Norvešku - rekao je Bogdanović.

Bogdanović, koji je i profesor vjeronauke, rekao je da, otkako su se Srbi u Crnoj Gori našli pred nesvakidašnjim izazovom da golim životima brane svetinje i svoju vjeru, u više navrata ih je kontaktirao jerej Spasojević i zamolio da "Simonida" snimi pjesmu koju je osmislio kako bi se Srbi sa Kosova i Metohije odužili i pridružili sunarodnicima u Crnoj Gori u borbi za odbranu svetinja.

Pjesmu, "Onamo 'namo u Crnoj Gori", analogno "Onamo, 'namo za brda ona", koja je spjevana, namijenjena i upućena odbrani srpstva na Kosovu i Metohiji, hor "Simonida" je snimio za Vidovdan jer je to bila želja autora stihova.

- Njegova želja je bila da baš o Vidovdanu, najvećem srpskom prazniku, osvane i bude signal svim Srbima sa Kosova i Metohije, kako onima koji su opstali na svojim ognjištima, tako i onima koji su se raselili, da dignu glas, da se pridruže braći u Crnoj Gori u odbrani Srpske pravoslavne crkve, njene imovine i svega onog što je bilo i u vrijeme knjaza Nikole, a jeste i biće srpstvo - istakao je Bogdanović.

On je naveo da je hor uspio da za kratko vrijeme, neprekidnim vježbanjem tokom epidemije virusa korona, snimi pjesmu i postavi je na Јutjub, baš kako je autor poželio - za Vidovdan.

Bogdanović je rekao da je to svojevrsna zahvalnost za svakodnevnu podršku koju su Srbi, posebno monaštvo i sestrinstvo na Kosovu i Metohiji, imali tokom proteklih 20 godina od monaštava i sestrinstava iz Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođenih Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom Amfilohijem.

Autor u pjesmi "Onamo, 'namo u Crnoj Gori" posljednjom strofom poziva na sabornost i jedinstvo u odbrani svetinja: "Onamo, 'namo u Crnoj Gori, vodi se bitka za svetinje. Tu kreni smerno, čovječe svaki, tu ti je mjesto, tu ti je sve".