latinica  ћирилица
30/06/2020 |  09:17 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Škrebić: Izbjegnut "italijanski scenario"

Na vrhuncu pandemije virusa korona inspektori su odradili lavovski posao na obezbjeđenju granice, čime je spriječen "italijanski scenario", na koji zdravstveni sistem i ekonomska moć Republike Srpske ne bi mogli da odgovore, rekao je vršilac dužnosti direktora Inspektorata Srpske Dragutin Škrebić.
Dragutin Škrebić - Foto: RTRS
Dragutin ŠkrebićFoto: RTRS

Škrebić je naveo da su svi inspektori bili angažovani na granici i dodao da su izdali oko 75.000 rješenja o izolaciji, što je oko 1.500 dnevno, koja su za 24 časa prosljeđivana nadležnima.

Prema njegovim riječi, širenje pandemije virusa korona sada najviše zavisi od samosvijesti građana.

- Samozaštita je najbolja prevencija. Mi pokušavamo da budemo tolerantni. Ne kažnjavamo, neki nisu radili dva-tri mjeseca i ne treba još inspekcija da im šalje kaznu. Do 1. jula idemo sa upozorenjima, uz maksimalnu toleranciju - rekao je Škrebić za Večernje novosti.

On je naveo da preduzeća sama treba da se organizuju i insistiraju na poštovanju mjera koje donosi Republički štab za vanredne situacije, te istakao da će, ako ne bude efekta i virus se bude širio, Inspektorat posegnuti za represivnijim mjerama.

Odgovarajući na pitanje da li je tokom krize bilo otpuštanja radnika, Škrebić je rekao da uvijek ima onih koji tešku situaciju koriste za svoj džep, ali da nema mnogo prijava što se tiče otkaza.

- Tu je bila i pomoć Vlade Srpske i rijetkost je da su vlade preuzimale uplate poreza i doprinosa za one koji nisu radili. Savjetujemo svima da traže kompromisna rješenja kako bi "preživjeli" i radnik i firma - naglasio je Škrebić.

Govoreći o suzbijanju rada na crno, on je rekao da je većina planiranih aktivnosti obustavljena zbog virusa korona.

- Ako inspekcija radi svoj posao i spriječi nelojalnu konkurenciju, poslodavci to pozdravljaju. Sa Poreskom upravom smo se dogovorili da zajedničkim inspekcijama rad na crno svedemo na minimum, da ljude iz jednog regiona šaljemo u drugi da rade kontrole, da nema povlaštenih - naglasio je Škrebić.