latinica  ћирилица
30/06/2020 |  10:46 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Zavod "Dr Miroslav Zotović": Nema pacijenata zaraženih virusom korona

U Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci do danas nije bilo pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, potvrđeno je Srni u ovoj ustanovi.
Zotović - Foto: ilustracija
ZotovićFoto: ilustracija

U Zavodu su istakli da je 19. juna potvrđen virus kod dva terapeuta na Dječijem odjeljenju koji su radili u timu za liječenje ambulantnih pacijenata.

- Bez odlaganja je sprovedeno testiranje brzim antigenskim testovima kod 40 ostalih članova tima sa Dječijeg odjeljenja, od kojih je 39 bilo negativno, a jedan terapeut je bio pozitivan, bez simptoma, te je kod njega virus kasnije potvrđen i PCR testom - rekli su u Zavodu.

Paralelno sa testiranjem osoblja, pojedinačno su obaviješteni svi roditelji djece koja su bila u kontaktu sa terapeutima, uz preporuku da se jave porodičnom doktoru radi daljeg postupanja.

Zavod "Dr Miroslav Zotović" je proslijedio liste kontakata zaraženih terapeuta prema higijensko-epidemiološkim službama /HES/ nadležnih domova zdravlja - Banjaluka, Prijedor, Gradiška.

U Zavodu navode da je u konsultaciji sa nadležnim epidemiologom iz Instituta za javno zdravstvo 20. juna urađena inspekcija prostora u kojima se odvija terapija na Dječijem odjeljenju i potvrđeno je da su uslovi epidemiološki povoljni, posebno u svjetlu činjenice da su u potpunosti fizički odvojeni prostori za boravak internih i eksternih pacijenata, kao i medicinski timovi koji rade sa navedenim grupama.

- S obzirom na strogo poštovanje mjera prevencije i kod osoblja i kod pacijenata, šansa za prenos infekcije sa osoblja na pacijenta i obrnuto je minimalna - navode u Zavodu.

U ovoj ustanovi ističu da su u svakodnevnom kontaktu sa terapeutima kod koji je prethodno potvrđeno prisustvo virusa korona, da su oni dobro, sa blažom kliničkom slikom, te da je dvoje već otpušteno iz bolnice nakon dvostruke potvrde negativnosti.

Iz Zavoda podsjećaju da na lokaciji Trapisti i Slatina funkcioniše pet trijažnih punktova za pacijente, kao i 12 kontrolisanih ulaza na kojima se mjeri temperatura, kontroliše nošenje lične zaštitne opreme i radi dezinfekcija ruku.

- S obzirom na veliki broj pacijenata koji imaju faktore rizika - godine starosti, udružena oboljenja, hirurški pacijenti, djeca i slično, medicinski timovi Zavoda održavaju visok stepen sumnjičavosti prema prisustvu virusa kod pacijenata, kao i osoblja, odnosno sumnjičavost na bilo koji simptom ili znak respiratorne infekcije, ili bilo koji simptom koji se razvija pri prisustvu virusa korona - tvrde u Zavodu.

Što se tiče nemedicinskog i medicinskog osoblja, u Zavodu ističu da se sporadično javljaju slučajevi gdje su doktor, terapeut ili sestra došli do spoznaje da su bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona ili oni sami ili neko od članova porodice ima neki simptom infekcije.

- U tom slučaju se sprovode sve propisane mjere – od isključivanja osobe iz procesa rada, javljanja porodičnom doktoru i nadležnom HES-u, a po potrebi i popisivanje kontakata i prosleđivanje istih nadležnom HES-u, dok se kod svih ostalih zaposlenih koji su bili u kontaktu sa osobom suspektnom na virus korona od sredine juna sprovodi i testiranje pomoću brzih antigenskih testova na korona virus - rekli su u Zavodu.