latinica  ћирилица
30/06/2020 |  14:39 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

U srijedu ponovljeno glasanje na parlamentarnim i pokrajinskim izborima

U Srbiji će sutra biti ponovljeno glasanje na 234 izborna mjesta na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kao i na 23 mjesta za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine.
Izbori -
Izbori

Pravo da ponovo glasa na parlamentarnim izborima imaće ukupno 203.012 birača na izbornim mjestima koja se, između ostalog, nalaze i u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Bačkoj Topoli, Subotici, Zrenjaninu, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Pančevu, Beočinu, Loznici, Šapcu, Ljuboviji i drugim gradovima, saopštila je ranije Republička izborna komisija /RIK/.

Mandate u Skupštini Srbije za sada su obezbijedile samo tri stranke i koalicije - Srpska napredna stranka, koalicija Socijalistička partija Srbije-Јedinstvena Srbija i lista Aleksandra Šapića, te četiri stranke nacionalnih manjina.

Najbliže cenzusu od tri odsto su Koalicija za Kraljevinu Srbiju sa 2,63 odsto osvojenih glasova, Suverenisti sa 2,32 odsto i Metla sa 2,25 odsto glasova.

Izbori za poslanike u vojvođanskom parlamentu biće ponovljeni na 23 izborna mjesta jer Pokrajinska izborna komisija /PIK/ nije mogla da utvrdi rezultate glasanja na tim biralištima, saopšteno je ranije iz PIK-a.

Komisija je razmatrala rezultate glasanja i odlučila da se uklone "logičko-računske greške koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika o radu biračkih odbora".

Konačan broj birača na biračkim mjestima na kojima se ponavlja glasanje je 25.389.

U Srbiji su 21. juna održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Na parlamentarnim izborima učestvovala je 21 izborna lista.