latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:41 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Radnicima Žitoprometa Pavgord uplatio zaostale doprinose

Za sve radnike Žitorpometa, koji je u stečaju, kompanija Pavgord uplatila je dorinose u iznosu od oko 600 hiljada maraka. Na ovaj način povezan je staž zaposlenima, koji su radili u ovom preduzeću do otvaranja stečaja. Iz Odbora povjerilaca nadaju se da je ovo samo početak, te da će uskoro ponovo biti pokrenuta proizvodnja.

Poreska uprava Republike Srpske i kompanija Pavgord potpisali su ugovor o izmirenju 600 hiljada maraka duga za doprinose za sve radnike Žitoprometa iz Bijeljine. To je velika stvar za sve radnike, kaže predsjednik Odbora povjerilaca ovog prediuzeća u stečaju Dušan Tomić.

- To znači da će radnici sa uplatom tih potraživanja imati povezan radni staž i moći će na birou za zapošljavanje da ostvaruju svoja primanja, odnosno materijalni dodatak koji im slijedi na mjesečnom nivou - kaže Tomić.

Iako je bilo najavljeno da će Žitopromet u ovoj sezoni početi sa primanjem pšenice, to se neće dogoditi, jer stečajni postupak nije doveden do kraja usljed pandemije virusa korona.

- Znamo svi da sud nije radio tri mjeseca, što to je predstavljalo veliki problem. Јedno ročište smo imali u februaru i od tada više nismo imali nijedno. Sljedeće ročište nam je zakazano za 21. jul, kada se nadam da će firma Pavgord, koja je zasad jedina zainteresovana, uzeti u zakup i pokrenuti ponovo proizvodnju i podići ovaj privredni gigant ponovo na noge - dodaje Tomić.

Tomić je zahvalio Vladi koja je odobrila otkup potraživanja i povezivanje staža radnicima.

Iz kompanije Pavgord najavljuju nastavak ulaganja i početak proizvodnje u Žitoprometu.

- Pavgord ostaje posvećen investiranju u Žitopromet, ostaje posvećen zapoljšavanju novih ljudi u žitopromet, što mislim oda će se desiti sledeće godine na proljeće. Do tada imamo sasvim dovoljno vremena da se sve pripremi, organizuje, i nadamo se da će Bijeljina ponovo postati strateški važan centar za otkup poljoprivrednih proizvoda kao što je to bio slučaj i prije dok je fabrika funkcionisala - izjaviomje Miloš Stevanović, advokat kompanije Pavgord.

U Žitoprometu je radilo 234 radnika, a u trenutku prekida rada, bilo je zaposleno 114. Nakon pokretanja stečaja, imovina Žitoprometa je procijenjena na 11,5 miliona maraka, dok je priznato nešto više od 6 miliona maraka potraživanja, od čega kompaniji Pavgord 4,8 miliona.