latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:17 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Putin i Lukašenko otkrili spomenih vojnicima kod Rževa (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko otkrili su danas spomenik podignut u čast palih boraca Crvene armije koji su se borili u jednoj od najkrvavijih bitaka u Drugom svjetskom ratu.
Putin i Lukašenko otkrili spomenih vojnicima kod Rževa - Foto: Twitter
Putin i Lukašenko otkrili spomenih vojnicima kod RževaFoto: Twitter

Oni su danas otputovali u selo Horoševo, nadomak Rževa, na oko 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve, kako bi prisustvovali ceremoniji polaganja vijenaca na spomenik koji prikazuje veliku figuru vojnika.

U bici kod Rževa, u kojoj je Crvena armija 1942. i 1943. godine izvršila niz ofanziva kako bi protjerala oružane snage nacističke Njemačke sa položaja blizu Moskve, poginuo je veliki broj sovjetskih vojnika, u loše pripremljenim napadima na dobro utvrđene njemačke položaje.

Putin je podsjetio da je u okolini Rževa ubijeno, ranjeno ili nestalo 1,3 miliona vojnika Crvene armije, u borbama koje su trajale više od godinu dana, javio je TASS.

- Nemoguće je bez bola razmišljati o ogromnim gubivima Crvene armije - izjavio je Putin, uz napomenu da zvanična istorija do nedavno nije smatrala prikladnim da se previše priča o borbama blizu Rževa.

Putin, koji izražava veoma emotivan stav prema istoriji Drugog svjetskog rata, naglasio je da će se Rusija uvijek sjećati visoke cijene koji je sovjetski narod platio za pobjedu u Velikom patriotskom ratu.