latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:38 ⇒ 16:49 | Autor: SRNA

Predstavljen šesti broj časopisa "Srebrni vijenac"

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Srebrenice danas je u multimedijalnoj čitaonici Narodne biblioteke u ovoj opštini predstavilo šesti broj časopisa za kulturu, umjetnost i nauku "Srebrni vijenac" i Godišnjak za 2019. godinu.
Srebrenica: predstaviljen šesti broj časopisa za "Srebrni vijenac" - Foto: SRNA
Srebrenica: predstaviljen šesti broj časopisa za "Srebrni vijenac"Foto: SRNA

Sekretar "Prosvjete" Marko Milovanović rekao je da je i ovaj broj "Srebrnog vijenca" veoma sadržajan, a da je njegov izlazak kasnio zbog pojave virusa korona.

Milovanović je istakao da se "Srebrni vijenac" bavi kulturom i objavljuje i naučne radove i da je časopis most između bogate kulturno-istorijske prošlosti i savremenog kulturnog stvaralaštva u ovoj sredini, ali i šire.

- Časopis je zasnovan na bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu i nastavlja sa podizanjem nivoa srpske kulturne scene na ovom prostoru - naglasio je Milovanović.

On je ocijenio da je "Srebrni vijenac" najveće nematerijalno dobro Srebrenice u današnje vrijeme i nastavlja da baštini nauku i umjetnost sa ovih prostora koje, srećom, ratovi nisu uništili.

Milovanović je zahvalio opštinskom rukovodstvu koje je iz budžeta finansiralo štampanje časopisa i godišnjaka i izrazio nadu da će ta podrška biti nastavljena.

Potpredsjednik "Prosvjete" Duško Pejić upoznao je prisutne o sadržaju časopisa, među kojim je i naučni rad profesora Dušana Pejića o stvaralaštvu književnika Zvonimira Šubića, rođenog u Srebrenici, gdje je odrastao i napisao prve literarne radove i knjige priča za koje je dobio značajne književne nagrade.

- Časopis donosi i članke o kulturnim događajima i dešavanjima u Srebrenici u prethodnih nekoliko mjeseci, zatim predstavlja mlade pjesnike, a objavljeno je više pjesama i predstavljena poezija Sanje Radulović i Marka Milovanovića, priče Dejana Kolovića te istoriografski tekst profesora Stefana Stanojevića o nekadašnjim idejama o slaveno-srpskom carstvu i planu balkanske federacije -  pojasnio je Pejić, ističući da je objavljeno i više đačkih literarnih radova.

On je istakao da Godišnjak sadrži oko 300 stranica autorskih tekstova posvećenih kulturi na području Srebrenice i šire i da je riječ o vrijednoj nematerijalnoj građi i knjizi iz oblasti kulturnog stvaralaštva kakve nemaju mnogo bogatije i razvijenije opštine i gradovi.

Predstavljanje časopisa i godišnjaka obavljeno je uz poštovanje mjera zaštite od širenja kovida-19.