latinica  ћирилица
30/06/2020 |  18:37 ⇒ 18:42 | Autor: RTS

Preminuo jedan od najpoznatijih američkih komičara (VIDEO)

Američki komičar, glumac, reditelj, scenarista i izdavač, Karl Rajner, čija je karijera trajala sedam decenija, preminuo je u svom domu na Beverli Hilsu u 98. godini.

Tokom ranih godina televizijskih komedija od 1950. do 1957. godine Rajner je pisao scenario i glumio u En-Bi-Sijevoj seriji Cezarov sat, koja je kasnije prerasla u Vaš najbolji šou. Ipak, najveću slavu je stekao šezdesetih godina kao kreator, producent, pisac i glumac u TV seriji Dik Van Dajk šou.

Zajedno sa Melom Bruksom postao je ikona američke komedije kroz seriju skečeva koje su zajedno izvodili u "Čovjek star 2.000 godina". Glumio je u filmovima "Lud je, lud, lud, lud, svijet", "Rusi dolaze" i filmskom serijalu "Igraj svoju igru".

Takođe, veliki uspjeh je postigao kao reditelj i pisac tokom 70-ih i 80-ih godina. Koautor je i reditelj nekih od najuspješnijih filmova Stiva Martina, uključujučći The Jerk i "Čovjek sa dva mozga".

Tokom duge i zapažene karijere Rajner je osvojio brojne nagrade i počasti, uključujući devet nagrada Emi, jednu Gremi nagradu i priznanje "Mark Tven" kao autor humorističkih tekstova.

Njegov sin, Rob Rajner, takođe je zapažen filmski stvaralac, poznat po filmovima "Kad je Hari sreo Seli", Stand by Me, This Is Spinal Tap.