latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:51 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Direkcija nema pristup podacima potrebnim za saradnju (VIDEO)

Nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ponovila stav da ona treba da bude Zajednička kontakt tačka za saradnju BiH sa Evropolom i da odbacuje Instrukciju zamjenika ministra bezbjednosti, oglasio se Evropol. Prema dokumentima Evropola, Direkcija nema pristup podacima potrebnim za saradnju sa njima i da nema nadležnosti za istrage krivičnih djela iz mandata Evropola. Predstavnici Republike Srpske ponavljaju stav da Zajednička kontakt tačka ne može biti u Direkciji, već u Ministarstvu bezbjednosti.
Evropol - Foto: ilustracija
EvropolFoto: ilustracija

Prema dokumentima Evropola, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, po Zakonu, nije policijsko istražno tijelo zaduženo za oblasti iz nadležnosti Evropola. Prema tim dokumentima, odbacuje se i tumačenja Direkcije da je povlačenjem potpisa Federalnog ministra unutrašnjih poslova automatski van snage stavljena aktivnost osnivanja Zajedničke kontakt tačke.

- Komentari Direkcije se svode na zadovoljavanje političkih, a ne stručnih i profesionalnih standarda i udovoljavanje njihovim zahtjevima predstavljalo bi korak unazad u međunarodnoj policijskoj saradnji i zadovoljavanju standarda Evropske unije - navodi se u dokumentima Evropola.

Zajednička kontakt tačka sa Evropolom može biti samo u Ministarstvu bezbjednosti na Trgu BiH broj 1, kao što je i predviđeno ključnim Sporazumom, ponavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Taj sporazum, naglašava, ne može mijenjati Direkcija za koordinaciju policijskih tijela koja je samo upravna organizacija Ministarstva bezbjednosti.

- Taj sporazum ne može mijenjati ni Direkcija ni bilo ko, jer je potpisan sa Evropolom, a ratifikovan od strane Predsjedništva. Tačnije, može biti promijenjen samo istom procedurom, ali to bi nas vratilo nekoliko godina unazad i ne bismo mogli da ostvarimo saradnju sa Evropolom na način definisan Sporazumom - naglasio je Lukač.

Na isti Sporazum poziva se i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. Kaže da je najvažnije primijeniti sve tad ugovorene elemente.

- Naknadna pamet ili neke izmjene u ovom trenutku nikom ne trebaju. Trebamo ići naprijed i realizovati ono što smo i dogovorili. Ako procijenimo da su potrebne izmjene, uvijek za njih ima vremena - ističe Tegeltija.

Sprečavanje dogovora o razmjeni podataka policijskih agencija u BiH sa Evropolom, bez obzira na uzrok, šteti svim građanima, naglašava nekadašnji direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

- To će, naravno, uticati na mnoge istrage o organizovanom kriminalu i onim krivičnim djelima za koje je zainteresovana Evropska unija. Mislim da ćemo biti još neefikasniji. I to nije dobro bez obzira na razloge o kojima se govori - dodaje Miletić.

Podsjećamo, nakon višegodišnjeg nerješavanja problema, pomak je ostvario kadar Republike Srpske u Ministarstvu bezbjednosti BiH, zamjenik ministra Nedeljko Јović. Poslije sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Јohanom Satlerom, sačinio je Instrukciju o osnivanju Zajedničke kontakt tačke sa Evropolom.

Tu instrukciju su odbacili federalni ministar policije Aljoša Čampara i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.