latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:53 ⇒ 01/07/2020 | 07:23 | Autor: RTRS

Bivši savjetnik Željka Komšića novi predsjednik CIK-a (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH izabrala je danas Željka Bakalara iz hrvatskog naroda, za predsjednika. Bakalar dužnost preuzima sutra i obavljaće je narednih 21 mjesec. Inače, do imenovanja u CIK, krajem maja ove godine, Bakalar je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.
Željko Bakalar - Foto: klix.ba
Željko BakalarFoto: klix.ba

Rotacija na čelu CIK-a BiH. Umjesto bivšeg savjetnika lidera SDS-a Vanje Bjelice Prutina, za predsjednika Komisije izabran je donedavni savjetnik lidera DF-a Željko Bakalar, koji je bio jedini kandidat.

- Danas se morao izabrati novi predsjednik, a nakon glasanja izabran sam ja. Čini mi se da duvaju neki novi vjetrovi koji upućuju na to da bi se i problem finansiranja izbora mogao riješiti - kaže Bakalar.

Način glasanja u Predstavničkom domu PS BiH tokom nedavnog izbora dva člana CIK-a iz srpskog naroda, jednog Hrvata kao i reizbor dva Bošnjaka, ukazuje da je većina članova CIK-a praktično pod kontrolom za tu priliku uspostavljene koalicije SDS-a, PDP-a, DF-a i SDA.

- Sada u CIK-u od sedam članova jasno je da su tri u određenom smislu favoriti SDS-a, PDP-a i DF-a. Potpuno je jasno da je i reizbor dva nova, odnosno stara člana Komisije, imao saglasnost četvrte političke stranke /SDA/, takao da ukupno od sedam članova CIK-a imamo pet identifikovanih na način kako sam rekao - izjavio je delegat Lazar Prodanović.

U CIK-u BiH odbijaju svaku pomisao da su pod uticajem političkih partija iako se to lako može iščitati iz biografija većine članova. Ipak, u javnosti je stvorena percepcija da je Komisija stranački bastion četiri političke partije.
Prodanović ističe da bi bilo važno da se članovi CIK-a biraju dvotrećinskom većinom u PS BiH i da se ozbiljno razmisli o dužini trajanja mandata članova CIK.

Indikativno je da je neposredno pred izbor predsjednika CIK-a Vlado Rogić rekao da nije ni stavljen na kandidatsku listu na šta ima zakonsko pravo kao drugi član Komisije iz hrvatskog naroda. Odbio je da ga naknadno stave i jedini je glasao protiv Bakalara. Nije htio da komentariše navode da je CIK stavljena pod političku kontrolu.