X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/06/2020 |  22:20 ⇒ 01/07/2020 | 08:11 | Izvor: sputniknews.com

Naučnik pokazao koliko je maska zaista efikasna i šta ako kašljemo na distanci (FOTO)

Doktor Rič Dejvis pokazao je rezultate dva eksperimenta koja odlično ilustruju kako maska blokira kapljice iz naših usta i grla kad kijamo, pjevamo, govorimo, kašljemo.
Virus korona (Foto: picture-alliance/dpa/C.Soeder) -
Virus korona (Foto: picture-alliance/dpa/C.Soeder)

Test, čije rezultate je objavio na Tviteru, pokazao je da se bakterije najviše šire kad kijamo ili kašljemo, manje kad pjevamo ili govorimo, ali maska je u svakom slučaju uspjevala da ih potpuno zaustavi.

U drugom testu, Dejvis se bavio i distancom. Kašljao je na određenoj distanci prvo s maskom, a onda bez nje i posmatrao u kojoj laboratorijskoj posudi će se bakterije razviti.

Pokazalo se da ste bez maske, ako neka osoba kašlje (čak i na samo 15 sekundi), bezbjedni tek na oko dva metra udaljenosti, dok s maskom nema opasnosti ni na manjoj distanci.

- Svjestan sam da ovaj primjer ne prikazuje širenje virusa, ali kolonije normalnih bakterija iz mojih usta i grla pokazuju kako se šire velike respiratorne kapljice, poput onih za koje se vjeruje da uglavnom šire kovid 19 i kako ih maska blokira - napomenuo je Rič Dejvis, čiji je eksperiment izazvao veliku pažnju upravo zato što na jednostavan način ukazuje na važnost nošenja zaštitne maske u aktuelnoj situaciji.