latinica  ћирилица
01/07/2020 |  11:28 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Uređuje se organizacija i nadležnost upravne inspekcije

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o upravnoj inspekciji kojim se uređuje organizacija i nadležnost Upravne inspekcije u Republici Srpskoj.
Senka Јujić (Foto: rtv-kd.com) -
Senka Јujić (Foto: rtv-kd.com)

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj nacrt zakona, navela da su razlozi za njegovo donošenje sadržani u potrebi da se preciziraju i otklone nejasnoće pojedinih zakonskih rješenja uočene tokom primjene važećeg Zakona o upravnoj inspekciji.

Ona je dodala da se Nacrtom zakona o upravnoj inspekciji predlažu nova rješenja, kojim bi se obezbijedila cjelovitost u obavljanju poslova uprave, nadzor nad radom republičkih organa uprave i nosioca javnih ovlašćenja, zaštita i garantovanje položaja tih organa u vršenju poslova uprave i obezbjeđenja zakonitosti, blagovremenosti i efikasnosti obavljanja poslova uprave.

U obrazloženju ovog nacrta zakona se navodi da se njegovim izmjenama vrši usklađivanje sa zakonima nad kojim Upravna inspekcija vrši upravni nadzor, kao i sa određenim odredbama Zakona o inspekcijama Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je tokom skupštinske rasprave o ovoj tački dnevnog reda ocijenio kao loš rad inspekcija u Republici Srpskoj i dodao da bi Poreska uprava trebalo da efikasnije naplaćuje poreze.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je rekla da se poreski dugovi smanjuju u odnosu na neki raniji period, navodeći da je dospjeli dug poreskih obveznika prema Poreskoj upravi 194,7 miliona KM i da se to odnosi na potraživanja kada je riječ o stečajnim postupcima i likvidaciji.

- Drugi dio dospjelog duga, koji se nalazi u prinudnoj naplati, jeste 538,6 miliona KM, od čega se na zdravstvo odnosi 344 miliona KM. Ipak, zdravstvene ustanove nisu blokirane jer su od velike i strateške važnosti za Srpsku. Pokušavamo pronaći rješenje za stare dugove u zdravstvu i na tom planu smo ove godine zaustavili rast tog duga - rekla je Vidovićeva.