latinica  ћирилица
01/07/2020 |  12:29 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Vučić: Neću dozvoliti narušavanje odnosa Srba i Bošnjaka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće dozvoliti da se ruše dobri odnosi Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru, gdje ekstremisti ruše nacionalni mir i stabilnost i govore da je u tom gradu užasna situacija kada je riječ o zarazi virusom korona.
Aleksandar Vučić (foto:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Vučić je rekao da nikome neće dozvoliti da se igra sa mirom i stabilnošću u Srbiji.

On je naveo da je vidio da su, usred svih tih pritisaka i muka kojima je Srbija bila izložena, pojedini novopazarski političari, među kojima gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, uputili pismo BiH da traže pomoć u borbi protiv virusa korona.

- Јa sam rekao, nema problema, koga god hoćete pošaljite, ako mislite da ima potrebe. Ali, ako mislite da je situacija u BiH bolja nego u Srbiji, to je toliko nerealno - rekao je Vučić za TV Pink i dodao da to shvata kao politički pritisak.

Vučić je zatražio da mu pokažu ijednu bolnicu u BiH koja izgleda kao ona u Novom Pazaru, a da ne priča o snabdjevenosti medicinskom opremom.

- Ali, ako je nekome lakše da kaže "evo mi Bošnjaci smo zabrinuti za Bošnjake", ja nemam nikakav problem. Dobrodošli ste, dođite i uvjerite se, da ulijete dodatnu energiju svom narodu - poručio je Vučić.

On je podsjetio da je BiH dozvoljeno da otvori konzulat u Novom Pazaru, te dodao da je Srbija otvorila svoje konzulate širom BiH.

- Da li mislite da će bilo ko, sem Srbije, u Novom Pazaru da izgradi puteve, bolnice, vrtiće, škole? E pa, neće niko - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je Srbija u Novi Pazar, Tutin, Sjenicu uložila više u infrastrukturu nego bilo koja vlast, a u dogledno vrijeme biće i više nego za vrijeme Tita.

- Neću da dozvolim da se ruše dobri odnosi Srba i Bošnjaka i da ekstremisti ruše nacionalni mir i stabilnost i govore da je užasna situacija u Novom Pazaru - naglasio je Vučić.

On je rekao da treba uporediti izgled bolnice u Novom Pazaru i, na primjer, u Drvaru, gdje je većinsko srpsko stanovništvo, u Federaciji BiH.

- Zašto su neki željeli da politički zloupotrijebe Novi Pazar, to je jasno - rekao je Vučić i dodao da je razlog što je lista SNS-a pobijedila u Novom Pazaru to što su za nju glasali većinski i Bošnjaci, a ne samo Srbi.

Vučić je dezinformacije da bolnica u Novom Pazaru nije opremljena i da nema ničega nazvao pokušajem najprljavije političke manipulacije, te dodao da je najsmješnije to što su osuđeni narko-dileri juče u Novom Pazaru vikali premijerki Srbije Ani Brnabić da je lopov.

On je rekao da u Novom Pazaru ima mnogo zaraženih lica, ali da je, na osnovu prikupljenih informacija, potpuno jasno da u tom gradu postoji jedna od najmodernijih bolnica koja ima svu opremu, uprkos lažima da respiratori ne rade.

- To su, ne samo notorne laži, nego gore od toga. Kada se igrate stvarima kada ljudi umiru, to pokazuje koliko loše želite svojoj zemlji - naveo je Vučić i dodao da će iz drugih gradova Srbije u Novi Pazar doći ljekari na ispomoć.

On je rekao da je situacija u Beogradu deset puta teža nego u Novom Pazaru, ali je Novi Pazar plodno tlo da se podižu nacionalne tenzije, dodajući da se situacija i u Vojvodini pogoršava.