latinica  ћирилица
01/07/2020 |  12:53 ⇒ 16:42 | Autor: SRNA

"Ministarstvo inostranih poslova ne raspolaže relevantnim informacijama"

Predsjednik Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada Mario Crnković rekao je da nije istinita tvrdnja ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da Hrvatska nije donijela nikakve akte koji se tiču životne sredine, istakavši da je razočaran odbijanjem da budu formirani ekspertski i pravni tim za odbranu Trgovske gore.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Crnković je poručio da BiH ne može sebi dozvoliti luksuz oklijevanja kad je riječ o namjeri Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže u kasarni Čerkezovac na području opštine Dvor, na granici sa BiH.

On je naveo da je Hrvatska u prethodnom periodu donijela niz dokumenata, počevši od prethodne biološko-ekološke karakterizacije i prethodne procjene uticaja na životnu sredinu, te plan analize bezbjednosti, kao i studiju o usklađenju ocjene prihvatljivosti.

- Kao građanin sam razočaran odbijanjem da se formiraju ekspertski i pravni tim za odbranu Trgovske gore, Une i svih nas. Međutim, kao dijelu "Grin tima", koji se već dugo godina bavi ovom temom, nameće se pitanje ko je odgovoran za to što Ministarstvo inostranih poslova ne raspolaže svim relevantnim informacijama - rekao je Crnković.

On je naglasio da već sada ima niz dokumenata vezanih za mikrolokaciju Čerkezovac, kao i područje Trgovske gore gdje Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad, koji će biti neznatno mijenjani.

- Plan rada i finansijski plan Fonda za finasiranje razgradnje Nukelarne elektrane Krško za ovu godinu više nego jasno govore o namjerama Hrvatske, sve ukoliko je neko i propustio da su čelni ljudi iz Hrvatske više puta jasno i nedvosmisleno poručili da je Trgovska gora njihov izbor za radioaktivne otpade iz Krškog, za medicinski otpad iz čitave Hrvatske, kao i za druge opasne otpade. Da li je neko namjerno pogrešno informisao Ministarstvo, da li je nemanje informacija rezultat loše komunikacije ili je po srijedi nešto treće, jako je važno da doznamo u narednom periodu i ispravimo grešku, te eliminišemo mogućnost njenog ponavljanj - istakao je Crnkocić.

Crnković smatra da je sada dobar trenutak za promišljanje o potrebi uključivanja predstavnika nevladinog sektora u radne i ekspertske grupe jer i jedni i drugi imaju prostora da daju vrijedan doprinos konačnom rješenju ovog problema.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković danas je u saopštenju postavila pitanje "čemu tolika žurba /za formiranje Ekspertskog tima za Trgovsku goru/ ako Hrvatska još nije usvojila nijedan službeni akt koji se tiče životne sredine na lokalitetu Trgovska gora, a koje je po međunarodnom pravu dužna da dostavi BiH na usaglašavanje".