latinica  ћирилица
01/07/2020 |  13:20 | Autor: SRNA

Uskoro važne posjete Beogradu zbog Kosova i Metohije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije u svemu saglasna sa Njemačkom, posebno po pitanju Kosova i Metohije, te dodao da uskoro očekuje važne posjete Beogradu koje se tiču Kosmeta, ali nije htio da kaže više detalja.
Beograd  (Foto:mapio.net) -
Beograd (Foto:mapio.net)

- Nisam srećan zbog njihovog odnosa prema Kosovu i Metohiji, kao što ni oni nisu srećni zbog našeg odnosa prema Kosovu i Metohiji. To međusobno neslaganje će se nastaviti - rekao je Vučić za Televiziju "Pink", navodeći da od Njemačke mnogo toga zavisi.

Vučić je rekao da je odnos Njemačke prema Srbiji racionalan, kao i Srbije prema Njemačkoj, koja je "najmoćnija sila Evrope i jedna od dvije najmoćnije sile svijeta i koja je izašla kao najveći pobjednik iz cijele krize sa virusom korona".

Kada je riječ o nastavku dijaloga sa Prištinom, Vučić je rekao da Nijemci i Francuzi moraju da se dogovore šta će da rade, ali da je za njih problem jer Beograd ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova.

- Mi smo spremni da nastavimo dijalog kad god su oni spremni. A, to da mi neko naređuje kakva će rešenja da budu, to nema šanse. Čuo sam do sada 500 različitih predloga, ali nisam dobio nikada ništa konkretno - rekao je Vučić.

On je rekao ne zna da li će najavljeni samit u julu u Parizu biti održan, ali da će ići ukoliko samita bude.

- To što Srbija ne priznaje samoproglašeno Kosovo, to je njihov problem s nama. Naš problem je što niko drugi neće da ima bilo koju drugu poziciju osim samoproglašenog Kosova - naveo je Vučić.

Vučić je ocijenio da SAD i EU ne mogu da se dogovore ko će da bude glavni u odnosu prema regionu i ko će da kontroliše Balkan.

Objašnjavajući šahovskim rječnikom kakav potez Srbija može da povuče, Vučić je rekao da je Srbija uvijek u "iznudici" i da mora da vodi računa, odnosno "ostalo je malo vremena jer je pritisnuta", ali bez obzira na sve, mora da bude dovoljno strpljiva i odgovorna.

- Ne pregovara Priština, nego Zapad. Suštinski, nismo vodili dijalog sa Prištinom nego sa Zapadom. Nije nama Hašim Tači bio garancija za Zajednicu srpskih opština, nego EU - naglasio je Vučić.