latinica  ћирилица
01/07/2020 |  13:41 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Dačić: Bijela kuća važan partner

Beograd je spreman za dijalog s Prištinom s ciljem iznalaženja kompromisnog i održivog rješenja za Kosovo i Metohiju, uprkos odgađanju susreta delegacija koji je bio najavljen za 27. jun u Vašingtonu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da Srbija vidi SAD "kao važnog partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja, prihvatljivog za obe strane", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je tokom onlajn predavanje o temi srpsko-američkih odnosa na otvaranju drugog ciklusa Srpsko-američke akademije za lidere istakao da pitanje Kosova i Metohije zasigurno predstavlja najvažniju temu političkog dijaloga dvije države.

Dačić je istakao da uprkos razlikama u stavovima Srbije i SAD, zvanični Beograd ostaje potpuno otvoren za dalje razgovore o rješavanju pitanja Kosova i Metohije.

On je istakao da je Beograd spreman za dalje jačanje bilateralnih odnosa u svim oblastima sa SAD, te da Srbija posebno uvažava podršku koju joj SAD kontinuirano pružaju u ostvarivanju punopravnog članstva u EU.

- Zahvalni smo za razumijevanje i podršku koje SAD pružaju dubljem povezivanju regiona, što je oličeno u inicijativama poput "Mini Šengena" zamišljenim da pomognu u ostvarivanju ciljeva usmjerenih na dobrobit čitavog zapadnog Balkana - rekao je Dačić.

On je istakao spremnost Srbije da nastavi da intenzivno radi na jačanju ekonomskih veza i na privlačenju investicija iz SAD, te podsjetio da predsjednik SAD Donald Tramp ima otvoreni poziv da posjeti Srbiju.