latinica  ћирилица
01/07/2020 |  14:15 | Autor: SRNA

Drljača: Neprihvatljivo objašnjenje Turkovićeve

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da je neprihvatljivo objašnjenje ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da bi formiranje Ekspertskog tima za Trgovsku goru značilo "uduplavanje već postojeće strukture", kojim obrazlaže povlačenje odluke o formiranju tog tima sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

Drljača je rekao Srni da Turkovićeva u obrazloženju daje veliki značaj nebitnim stvarima, kao što je postojanje određenih institucija i ljudi koji se već bave problemom Trgovske gore, za šta dobijaju naknade.

- Mislim da je takva priča totalno bespredmetna, da smo ušli u neko politikanstvo kod obrazlaganja jedne ozbiljne odluke. Mislili smo da će po pitanju Trgovske gore svi u BiH imati jedinstven stav - da će to biti odluka oko koje ćemo se složiti da je potrebno da se borimo protiv odlagališta. Očigledno da smo u startu pogriješili, da je to nekima, takođe, tema za politička potkusurivanja, što je za nas, stanovnike Novog Grada, neprihvatljivo - rekao je Drljača.

On je naglasio da u razgovorima o formiranju ekspetskog tima nije pominjana visina naknada za izradu stručnih radova o Trgovskoj gori.

- Zaista je neprihvatljivo gledanje da će se za borbu protiv radioaktivnog otpada potrošiti neka suma novca, navodno i za ekspertski tim - rekao je Drljača.

Drljača očekuje da će ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac održati sastanak Koodinacionog tijela.

- Ministar Košarac je uložio dosta truda da se riješi ovaj problem. Zaista ne vidim smisao borbe protiv radioaktivnog otpada ako oni koji treba da stanu ispred građana Novog Grada i BiH sada izbjegavaju da urade ono što svi koji se bave ovom temom smatraju za nužno - poručio je Drljača.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je da bi imenovanje Ekspertskog tima za Trgovsku goru uduplalo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomska pitanja.