latinica  ћирилица
01/07/2020 |  14:18 | Autor: SRNA

"Izjava Bože Marića o kolektivnim ugovorima - neprimjereno širenje panike"

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske saopštilo je da izjava predsjednika Sindikata uprave Srpske Bože Marića o gubitku prava radnika zaposlenih u javnom sektoru zbog nezaključivanja sporazuma o produženju važenja posebnih kolektivnih ugovora za zaposlene u ovim oblastima predstavlja neprimjereno širenje panike među zaposlenim jer su ugovori sa sporazumima o produženju važnosti iz 2019. godine i dalje na snazi.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Iz Ministarstva navode da mnoge činjenice i konstatacije u datoj izjavi su neosnovane, kao i zahtjev da se iz plata izdvoje topli obrok i regres, jer je to zakonska materija i nije predmet kolektivnih ugovora.

Kada je riječ o pravima radnika zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, iz Ministarstva napominju da je posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama Republike Srpske zaključila Vlada Srpske i Sindikat uprave 11. avgusta 2016. godine na rok važenja od tri godine.

U saopštenju se podsjeća da je sporazumom o produženju roka važenja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama Republike Srpske, koji su takođe zaključili Vlada i Sindikat uprave 18. juna 2019. godine, rok važenja navedenog ugovora produžen do 24. avgusta 2020. godine.

Iz Ministarstva smatraju da ima dovoljno prostora da se do 24. avgusta obave pregovori Vlade i reprezentativnih sindikata i zaključi novi posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim službama Srpske sa rokom važenja od tri godine, u skladu sa Zakonom o radu.

- Ovakve neprimjerene izjave sindikalnih predstavnika ne doprinese socijalnom dijalogu i nisu u funkciji rješavanja trenutnih ekonomskih i socijalnih pitanja u Republici Srpskoj - ističe se u saopštenju.