latinica  ћирилица
01/07/2020 |  15:43 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Dodik: Centri svjetske moći ne dozvoljavaju Srbima zajedničko postojanje (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da centri svjetske moći ne dozvoljavaju Srbima da Republika Srpska i Srbija nađu način zajedničkog postojanja u okviru svoje volje, dok je drugim narodima na Balkanu dozvoljeno da formiraju neke kvazidržave.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je rekao novinarima, prije promocije knjige "Naoružavanje istinom", autora Milana Ljepojevića, da je nedozvoljavanje političke i teritorijalne integracije predviđeno prema nekim konceptima još od vremena pada Otomanske imperije, kada je Velika Britanija zauzela određene politike po kojima se ne dozvoljava stvaranje ujedinjene srpske države na Balkanu.

- Ova knjiga predstavlja sabrano iskustvo koje čitaoca nagna da razmišlja dublje o spoznaji činjenica o temama koje autor obrađuje i govori, prije svega o konceptu koji je išao za tim da srpski narod bude satanizovan od zapadnih centara moći bez obzira na stradanja koja je taj narod doživio u prošlom vijeku - naveo je Dodik.

On je naveo da ova knjiga podstiče na traganje i da nisu dati svi odgovori na postavljena pitanja, ali da je inspirativno to što, kada se uđe u tu temu, navodi da se ide dalje.

- Da bi se spoznalo ponašanje velikih sila, mora se znati istorija. Nema spoznaje bez istorije. Samo oni koji imaju nečistu istoriju pokušavaju da kažu - nije važno šta je bilo, važno je šta će biti - naglasio je Dodik.

Foto: SRNA

Autor Milan Ljepojević, kojem je ovo deseta knjiga, rekao je da je istina samo jedna.

- U ovoj knjizi sam se bavio stradanjem Srba u NDH, kao i falsifikatima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sebi sam postavio pitanje analize - da je svjetska civilizacija saznala za genocid nad Srbima u NDH od 1941. do 1945. godine - da li bi Srbi doživjeli sva ova proganjanja, medijska, politička, pa i oružana od devedesetih godina do danas - naveo je Ljepojević.

On je podsjetio da su Srbi u dva svjetska rata bili saveznici Velike Britanije, Francuske i SAD, a da su Bošnjaci i Hrvati bili u Prvom svjetskom ratu na strani Austrougarske, te nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Prema njegovim riječima, sada se nameće pitanje otkud to da se srpski narod, kao saveznik koji je dao u ta dva rata velike ljudske žrtve, sada stavlja na stub srama i čak optužuje na način kao nijedan narod do sada, a što je pokušala da učini Velika Britanija svojom predloženom rezolucijom o Srebrenici.

Foto: SRNA

- Bavim se i pojmom međunarodna zajednica, za koji odgovorno tvrdim da je izmišljen i spinovani naziv koji uopšte ne postoji. Postoje UN, Povelja o njenom osnivanju, deklaracije i organi UN, a ne nikakva međunarodna zajednica. To je fikcija i postoje samo otuđeni centri moći u okviru Velike Britanije, EU, SAD - naglasio je Ljepojević.

On je ukazao da ti otuđeni centri moći, od kako je stvoren Dejtonski mirovni sporazum, pokušavaju da od decentralizovane BiH naprave unitarnu BiH.

Promociji knjige prisustvovao je i premijer Republike Srpske Radovan Višković.