latinica  ћирилица
01/07/2020 |  16:02 ⇒ 16:11 | Autor: BETA

Česi vozom pohrlili na Јadran (VIDEO)

Prvih 517 čeških turista iz “specijalnog ljetnog voza za Јadran“ je nakon 15 sati putovanja i uz jednočasovno kašnjenje stiglo danas na ljetovanje u Rijeku, u Hrvatskoj.

Česi su poslije tri i po mjeseca restrikcija zbog pandemije  virusa korona pohrlili da bezbjedno, specijalnim vozom odu na more, i unaprijed je za 14 dana već prodato oko 30.000 karata za privatnog češkog prevoznika Regiodžet.

Velika grupa putnika u prvom vozu koji saobraća tri puta nedjeljno, a od 11. jula do 12. septembra saobraćaće svakog dana – ako to dozvoli epidemiološka situacija, obukla je roze i plave majice s porukom “Vozom na more. Hrvatska 2020“.

Voz su u Pragu sinoć ispratili novinari i diplomate Hrvatske i Češke, a nekoliko redakcija poslalo je vozom svoje izvještače. Da bi provjerio da li će sve biti u redu, vozom je putovao i vlasnik Regiodžeta Radim Јančura.

Regiodžet je uspio da dobije izuzetak od vlasti Slovenije da voz može da bude pun i da putnici ne moraju da poštuju razmak od 1,5 metra, ali od izlaska iz Češke obavezne su zaštitne maske kada se napušta kupe, a u vozu je dostupna dezinfekcija.

Kao, kako je rekao: “tipičan korona produkt“, Јančura je smislio specijalni voz za Јadran zbog teškoća koje su mu, kao autobuskom i željezničkom prevozniku, donijele mjere restrikcije zbog pandemije virusa korona, kada su prihodi opali za 80 odsto u odnosu na isti proljećni period prošle godine.

- Bilo je jasno da će nam nedostajati putnici iz inostranstva, dakle oni koji bi došli u Češku i Slovačku. Tražio sam zato neku priliku za Čehe. Put je veliki doživljaj. Uspjeh je što u vozu imamo najmanje 1.500 flaša piva da putnicima put bude prijatniji - kazao je Јančura.

Regidožet je putnicima svog voza obezbijedio i prevoz autobusima iz Rijeke u ljetovališta.

Voz u pravcu Praga iskoristiće preko stotinu hrvatskih turista i poslovnih ljudi koji su kupili kartu.

Regiodžet ima novi projekt da cijele hotele i pansione rezerviše samo za Čehe kako bi se smanjio rizik susreta s turistima iz drugih zemalja gdje epidemiološka situacija nije najpovoljnija.