latinica  ћирилица
01/07/2020 |  17:55 | Autor: SRNA

Pohvala Beogradu za uspješno upravljanje krizom tokom epidemije

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Јan Kejs Martejn pohvalio je danas angažovanost predsjednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, kao i njihovu odgovornu ekonomsku politiku i uspješno upravljanje krizom tokom epidemije virusa korona u svim oblastima, od zdravstva do ekonomije.

Vučić je video-linkom razgovarao sa predstavnicima delegacije MMF-a o sprovođenju aktuelnog aranžmana - Instrument za upravljanje politikama, u okviru polugodišnje revizije ispunjenja ciljeva aktuelnog programa.

Oni su konstatovali da su u ovom trenutku prognoze Vlade Srbije za rast bruto domaćeg proizvoda za tekuću godinu nešto optimističnije od procjene MMF-a, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

O opravdanosti optimističnih prognoza svjedoči i činjenica da je Srbija jedna od rijetkih zemalja u kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta iz marta ove godine.

- To će u narednom periodu, uprkos negativnim posledicama pandemije, doprineti stabilnoj ekonomskoj situaciji i sigurnom poslovnom okruženju u Srbiji - istakao je Vučić.

On je izrazio očekivanje da će kontrolisani rast plata i penzija u Srbiji biti nastavljen i u idućoj godini.

Delegacija MMF-a otpočela je 24. juna zvanične razgovore, u video-formatu, sa delegacijom Srbije u okviru četvrtog polugodišnjeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike, koji je odobren u julu 2018. godine i savjetodavnog je karaktera.

Razgovori sa misijom MMF-a trajaće do 3. jula, a biće sagledana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja uključujući i uticaj pandemije na ekonomiju, kao i izgledi i projekcije za naredni period.