latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:53 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Situacija sa virusom korona usložnjava se u Hercegovini (VIDEO)

Na Kovid odjeljenju u Trebinju, više je pacijenata nego bolničkih kreveta, pa je dio pozitivnih na virus, poslat u Foču i Istočno Sarajevo. Od danas je zatvoren karantin, a lica, uglavnom sa blažim simptomima, poslana su u kućnu izolaciju.
Bolnica Trebinje - Foto: RTRS
Bolnica TrebinjeFoto: RTRS

- Prostora ima na hodniku i terasi, 27 je kreveta, a 29 pacijenata, premašili smo kapacitete zato što bi dva do tri pacijenta danas trebali da imaju potvrdu da li su pozitivni - kaže dr Stanko Buha, pomoćnik direktora Bolnice Trebinje za medicinske poslove.

Dodatnih deset kreveta, potvrdio je Buha, moglo bi se smjestiti u drugi prostor, van Kovid odjeljenja. Postoji i medicinski tim, ali nije obučen.

- Mi sad nemamo vremena za edukaciju. Zamislite da treba nekoga ubaciti, koga treba učiti, od oblačenja, što je najvažnije, pa na dalje, i to treba neko da kontroliše - dodaje Buha.

Zbog prekapacitiranosti, dio pacijenata proslijeđen je u Foču, odnosno Istočno Sarajevo, a jedna majka sa bebom u Banjaluku.

Stanje je dodatno usložnjeno zatvaranjem karantina u Trebinju, pa su svi pacijenti sa lakšim simptomima u kućnoj izloaciji.

Najveći broj njih poštuje preporučene mjere.

Gradski Štab za vanredne situacije Trebinja zatražio je pomoć Ministarstva zdravlja i Republičkog štaba. Traži se smještaj oboljelih u bolnicama u regiji. Bolnica Nevesinje od ranije je odredila prostor.

- Planiramo da u zavisnosti od potreba stavimo na raspolaganje kako bolničke postelje, tako i naše osoblje, gdje, uprkos tome što nemamo infektologa i pulmologa, preraspodjelom sa drugih odjeljenja, siguran sam da ćemo adekvatno zbrinuti te pacijente - naglasio je dr Velibor Milivojević, direktor Bolnice Nevesinje.

Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situacije Grada Trebinja rekao da nije problem da Bolnica Trebinje primi sva pacijente, ali se onda, kako kaže, u funkciju moraju stavljati neka druga odjeljenja i prostori.

Ideja je da iz drugih zdravstvenih ustanova, privremeno u Nevesinju borave infektolozi i pulmolozi.

Prema posljednjih informacijama, u Ljubinju, je više od 40, a u Bileći više od 30 zaraženih, samo u proteklih sedam dana.