latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:56 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Državljani BiH od danas uz određene uslove mogu da ulaze u Hrvatsku (VIDEO)

Državljani BiH od danas, uz ispunjavanje određenih uslova i najavu posredstvom internet stranice, mogu da ulaze u Hrvatsku, bez obaveze da 14 dana provedu u samoizolaciji. Hrvatska otvara granice za članice Evropske unije a, uz njih, i za BiH, Srbiju i Crnu Goru.
Granični prelaz Hrvatska i BiH (Foto:glassrpske.com) -
Granični prelaz Hrvatska i BiH (Foto:glassrpske.com)

Turistički ili poslovno, preko hrvatske granice ponovo se može bez obavezne dvosedmične izolacije, ali uz dokaz o razlogu puta.

- Potreban je razlog, uglavnom je to poslovne ili turističke prirode, koji je potrebno najaviti na aplikaciju entercroatia.mup.hr i koji mora da prati pozivno pismo na poslovni sastanak ili rezervacija u hotelu, kao i drugi razlozi - pojasnio je Aleksandar Vranješ, ambasador Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

Sve je, dakle, vraćeno na proceduru koja je do nedavno važila, a ona se ipak razlikuje od one prije epidemije virusa korona.

Prije puta dolazak treba najaviti upisivanjem podataka u aplikaciju entercroatia.mup.hr, brzo nakon toga, na mejl putnik dobija potvrdu sa kojom, uz dokaz o razlogu puta, bez problema prelazi granicu.

Bez dokaza o razlogu putovanja ne bi trebalo kretati, jer umjesto preko granice, putnici će biti vraćeni kući.

- Ako dolaze recimo turistički, moraju imati nekakav vaučer, rezervaciju hotela. Ako se radi o poslovnoj posjeti, pozivno pismo privrednog subjekta iz Hrvatske, ili ako su to recimo neodgodivi razlozi, recimo doktorsku dokumentaciju - rekao je Tomislav Kufner, voditelj Službe za susjedne zemlje, Uprava za granicu.

Turistički vaučeri, kao potvrda o rezervisanom smještaju u turističkim agencijama nisu ništa novo. Vanja Savić iz agencije Unis turs kaže – takvu potvrdu može izdati samo registrovani iznajmljivač.

- Ako ulazite turistički, morate ići na mjesto koje je registrovano, na nekog ko može da vam da vaučer. Mislim da nije opcija da idete kod nekog prijatelja dole, jer ako taj neko nema registrovanu kuću ili smještaj, ne može vam ni izdati to što je potrebno od dokumentacije - pojasnila Savićeva.

Državljani Hrvatske, čak i oni koji u toj zemlji nemaju prebivalište i članovi njihovih porodica preko granice mogu uz najavu, ali bez obaveznog dokaza o rezervaciji.