latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:59 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Vrhunac epidemiološke krize se očekuju za pet dana (VIDEO)

U Hrvatskoj je 54-oro novozaraženih. Crna Gora uvodi dodatne mjere. Uz ovo i vijest da Austrija za putnike iz zemalja Zapadnog Balkana, uvodi karantin od 14 dana, osim ako pokažu negativan test na virus korona. U Srbiji vrhunac epidemiološke krize očekuju za pet dana. Preminule su još četiri osobe, a 272-ije zaražene.
Opšta bolnica Novi Pazar (Foto: Sputnjik) -
Opšta bolnica Novi Pazar (Foto: Sputnjik)

Najviše zaraženih je u Beogradu, a zbog nedostatka medicinskog osoblja najteže je u Novom Pazaru.

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je novopazarska bolnica jedna od najboljih u Srbiji i da joj, osim kadrova, ne nedostaje ništa, te da je Ministarstvo zdravlja ranije trebalo da reaguje.

Kaže da neće dozvoliti narušavanje dobrih odnosa Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru, aludirajući na pozive lokalnih zvaničnika - Federaciji BiH za pomoć. U Novi Pazar danas se iz Kragujevca uputilo devet ljekara i pet medicinskih sestara i tehničara.

- Prema Novom Pazaru krenuli su pulmolozi i anasteziolozi, ne samo iz Kragujevca, već i iz Јagodine, Paraćina, Leskovca... - rekao je dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar demanatovao je pisanje pojedinih medija da u novopazarskoj bolnici nema dovoljno opreme.

- Јuče sam se vratio iz Novog Pazara, zamolio bih sve u Srbiji da ne šire paniku, jer smo se uvjerili sami da opreme ima dovoljno ne za narednih par dana nego za narednih par nedjelja - uvjerio je Lončar.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS kako nema nikakvog argumenta da se kaže da virus smanjuje svoje dejstvo, ali se smanjuje broj inficiranih koji ga mogu prenijeti.

- Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi ćemo pravi pik imati u cijeloj Srbiji, pa i u Nišu vjerovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što mjerimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo. Onda morate da mjerite vrijeme inkubacije, najčešće od sedam do deset, i do maksimum 14 dana - kaže Tiodorović.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković uplatio je danas 42.500 evra bolnici u Novom Pazaru, za pomoć u borbi protiv virusa korona.