latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:06 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Naoružavanje istinom" Milana Ljepojevića (VIDEO)

Društveno-politički odnosi u 20. i 21. vijeku, koji su uticali na život Srba i doprinijeli njihovom stradanju i progonu - tema je knjige "Naoružavanje istinom", autora Milana Ljepojevića. Promovisana je u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.
Milorad Dodik na promociji knjige "Naoružavanje istinom", Milana Ljepojevića - Foto: SRNA
Milorad Dodik na promociji knjige "Naoružavanje istinom", Milana LjepojevićaFoto: SRNA

U knjizi su obrađena, između ostalog, dva perioda stradanja Srba u prošlom vijeku. Јedan u periodu Drugog svjetskog rata, odnosno postojanja NDH-a, a drugi devedesetih godina. Autor ističe da je obradio i fenomen, kako ga je nazvao, falsifikata Dejtonskog mirovnog sporazuma i uloge međunarodne zajednice.

- Ona cijelo vrijeme, od nastanka Dejtonskog sporazuma, pokušava da od decentralizovane BiH napravi unitarnu BiH i da jedan narod, srpski, koji poštuje sve rozolucije Ujedinjenih nacija, pokuša da promijeni - ističe Ljepojević.

Istorijski kontekst i politički odnosi koji su doprinijeli stradanju srpskog naroda takođe su obrađeni u knjizi. Upravo na značaj istorisjkih događaja ukazuje i srpski član Predsjedništva BiH.

- Nema spoznaje bez istorije. Samo oni koji imaju nečistu istoriju pokušavaju da kažu nije važno šta je bilo, važno je šta će biti. Za nas je veoma važno šta je bilo, istorija nas uči da smo najstradalniji narod na ovim prostorima - rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Lažne teze u prošlosti pojedini su iskoristili za satanizaciju srpskog naroda, pa zbog toga jedan od recenzenata navodi da se protiv toga bori istinom i činjenicama.

Promociji knjige "Naoružavanje istinom" prisustvovao je i premijer Srpske Radovan Višković.