latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:10 | Autor: SRNA

Savjet bezbjednosti rezolucijom pozvao na prekid sukoba u svijetu

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se poziva na prekid sukoba kako bi se omogućila neometana borba protiv pandemije kovid-19, nakon više od tri mjeseca pregovora, saopštile su diplomate.
Savjet bezbjednosti (foto:Sputnik / Dmitriй Astahov) -
Savjet bezbjednosti (foto:Sputnik / Dmitriй Astahov)

Rezolucija, koju su predložili Francuska i Tunis, poziva na neposredan prekid sukoba u svim situacijama koje su na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN.

Današnje saopštenje prvo je iz Savjeta bezbjednosti u vezi sa pandemijom i prva istinska reakcija otkako je počelo širenje virusa.

Tuniski ambasador u UN Kais Kabtani pohvalio je rezoluciju kao "istorijsko dostignuće", ali su stručnjaci postavili pitanje da li će usvojeni tekst imati bilo kakvog uticaja.

Cilj rezolucije, koju su u više navrata blokirale Kina i SAD zbog reference o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji /SZO/, jeste da se podrži poziv generalnog sekretara UN Antonija Guteresa na globalno primirje, na koje je on pozvao u martu.

Savjet bezbjednosti UN pozvao je sve strane uključene u oružane sukobe da prekinu borbu na 90 dana, sa izuzetkom borbe protiv džihadističkih pobunjeničkih grupa, javio je AFP.

U novom tekstu se ne pominje SZO, koju su SAD kritikovale zbog upravljanja krizom tokom širenja virusa korona. Vašington se u maju usprotivio bilo kakvom pominjanju Organizacije u rezoluciji.