latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:12 | Autor: SRNA

Uplaćeno više od 35 miliona KM za pravo korišćenja resursa Srpske

Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Radenko Đurica rekao je u Narodnoj skupštini da je lani u budžet uplaćeno ukupno 35,07 miliona KM za pravo korišćenja prirodnih resursa Srpske.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

Đurica je, obrazlažući izvještaj te komisije i finansijski izvještaj za 2019. godinu, rekao da je to je u odnosu na 2018. godinu manje za iznos od 19,3 miliona KM kada je po istom osnovu uplaćeno 54,4 miliona KM.

U obrazloženju ovog izvještaja, koji je razmotren u Skupštini, navodi se da je navedenom smanjenju naplate koncesione naknade u najvećoj mjeri doprinijelo uvođenje u koncesioni odnos velikih energetskih subjekata Srpske, koje se završilo u 2018. godini kada su zaključeni koncesioni ugovori sa "RiTE Gacko", "RiTe Ugljevik", "Elektroprivredom Republike Srpske" sa svojim zavisnim preduzećima, a čije zaključenje se direkno odrazilo na iznos uplata jednokratnih koncesionih naknada pri zaključenju ugovora.

Realizacija navedenih ugovora u narednom periodu će se pozitivno odraziti na povećanje koncesione naknade, navodi se u obrazloženju ovog izvještaja.

u Izvještaju piše da je knjiženje uplata koncesione naknade za 2019. godinu prebačeno je u prvi kvartal ove odine, a podaci o tome nisu prikazani u ukupno naplaćenoj koncesionoj naknadi sa presjekom na dan 31. decembar 2019. godine.

- Takođe, u 2018. godini je jednokratna koncesiona naknada za pravo korišćenja za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad – prva faza Banjaluka–Prijedor, uplaćena od koncesionara "SDHC-CSI BH" iz Banjaluke, iznosila je 8.735.910 KM, a koji iznos se očitovao u smanjenju uplate koncesione naknade u 2019. godini, jer nije zaključen nijedan koncesioni ugovor u 2019. godini sa iznosom jednokratne koncesione naknade u navedenom iznosu za 2018 - navodi se u obrazloženju ovog izvještaja.