latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:29 | Autor: SRNA

Savez Srba Slovenije uputio pismo podrške srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori

Savez Srba Slovenije, u pismu podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori, ističe da režim Mila Đukanovića godinama sprovodi brutalnu političku, vjersku i jezičku diskriminaciju nad Srbima, a sada je udario na ono najsvetije - Crkvu, i pita zašto Evropa ćuti na najsvježiji i najbrutalniji oblik tiranije i terora.
Litija u Budvi (foto:Vuk Lajović) -
Litija u Budvi (foto:Vuk Lajović)

- U proteklih nekoliko meseci svedoci smo najbrutalnijeg oblika terora koji se odvija nad našim narodom u Crnoj Gori. Više je nego jasno da je povod te tiranije, kakvu moderna Evropa, ali ni svet nisu videli, upravo želja aktuelnog režima da obesmisli istorijski i državnopravni kontinuitet srpskog naroda u Crnoj Gori i da kreira sasvim novi crnogorski identitet sa sasvim jasnim ciljem - da što duže rukovodi tom malom, ali istorijski jako bogatom i Srbiji najbližom državom - navode iz Saveza Srba Slovenije.

Iz ovog saveza ističu da je njihov Pravni tim detaljno proučio pravnu regulativu EU, čija je okosnica upravo sloboda govora, sloboda kretanja, ali i sloboda vjeroispovijesti, i da gotovo da nema nijednog pravnog elementa, zakona, povelje, Ustava koji nisu najgrublje prekršeni, a kojim se mnoge države i mnogi političari Evrope ponose.

- Zašto svet dozvoljava najnedemokratskijem režimu u Evropi da najbrutalnijim metodama maltretira naše očeve i majke, braću sestre, prijatelje!? Zašto i kako!? Ta pitanja postavljamo mi, stanovnici male, ali po evropskim vrednostima, jako bogate zemlje u kojoj takav tretman nikada nismo i sasvim sigurno nikada i nećemo doživeti - poručuju iz Saveza Srba Slovenije.

Naglašavaju da su ponosni na hrabru braću i još hrabrije sestre koji se svakodnevno bore na ulicama Crne Gore za svoja prava da žive normalno, isto kao što žive svi ljudi širom Evrope i svijeta.

- Nikada nismo bili ponosniji i na SPCkoja se izuzetno dostojanstveno bori za sve svoje vernike, za svakog časnog i dobronamernog građanina u Crnoj Gori. Ponosni smo što smo deo istog naroda, ponosni smo na nivo dostojanstva i junaštva koji ste pokazali u proteklom izuzetno teškom periodu. Šaljemo ogromnu podršku iz Slovenije i ne zaboravite da stalno mislimo na sve vas i da ćemo se boriti da cela Evropa vidi kroz šta prolazi naš srpski narod u Crnoj Gori - poručuju iz Saveza Srba Slovenije.