latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:53 | Autor: SRNA

Vještak: Povratnici sa stranih ratišta su bezbjednosni rizik

Vještak Tužilaštva BiH Vlado Azinović izjavio je danas na suđenju Јasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, da oni koji su se vratili sa stranih ratišta predstavljaju bezbjednosni rizik, posebno ako su tamo proveli šest godina.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

- Ima onih koji su se vratili poslije par mjeseci, dvije godine, razočarani. Sad imamo one koji su tamo ostali do zadnje sekunde - rekao je Azinović.

On je ocijenio da oni dolaze radikalizovani i mlađi ljudi ih mogu doživjeti kao uzore, te da ovdje mogu pokušati da ostvare ono što tamo nisu uspjeli, prenosi Birn.

Na pitanje odbrane da li ima primjer povratnika sa ratišta koji je nešto slično uradio, Azinović je naveo slučaj iz Londona.

- Mi ne znamo da li će nešto uraditi, ali postoji potencijal veći nego što je vaš ili moj - rekao je Azinović.

On je dodao da najveći broj onih koji su otišli na strana ratišta nisu bili ni nasilni ni teroristi, ali da su završili u neočekivanom kontekstu.

Govoreći o nastanku terorističke organizacije "Islamska država", Azinović je rekao da cijela priča počinje 2004. godine sa pobunom protiv američke intervencije u Iraku, preko prekidanja veza sa "Al-kaidom" do proglašenja "Islamske države" 2014. godine na teritoriji Iraka i Sirije.

On je naveo da su se od male pobunjeničke grupe pretvorili u paradržavu koja je 2015. godine obuhvatala površinu od 90.000 kilometara kvadratnih, imala deset miliona stanovnika i bila tržište na koje je stizalo oružje i droga.

Azinović je rekao da je prvi slučaj odlaska iz BiH zabilježen 2012. godine i da su, za razliku od zapadnih zemalja, sa Balkana išle i cijele porodice.

On je naveo da se vrbovanje odvijalo u krugovima bliskim porodici i u paradžematima, te da je prosjek godina onih koji su odlazili bio 31, te da je oko 20 odsto njih bilo u krivičnim evidencijama, sa niskim stepenom obrazovanja i malo radnih sposobnosti.

On je rekao da je glavni cilj terorističke organizacije "Islamske države" bio uspostavljanje kalifata kao odgovor na eroziju islama, uz brutalnu upotrebu sile.

Advokat Senad Dupovac rekao je da se ne slaže sa vještakovim nalazom, te je nabrojao nekoliko povratnika iz Sirije koji nisu imali policijski dosije.

Istražilac iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ posvjedočio je na suđenju da je 2015. godine na stranici "Vijesti umeta" pronađen video-snimak pod nazivom "Ponos i džihad", te da je na snimku prepoznat veći broj državljana BiH, uključujući Keserovića koji je optužen za pridruživanje terorističkoj organizaciji "Islamska država", kao i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti.

Svjedok, čije ime se ne može objaviti zbog prirode posla koji obavlja, rekao je da je vođena nezavisna istraga o stranici "Vijesti umeta" i da se došlo do saznanja da je Ines Midžić bio urednik ili saradnik, te naveo da ima informacije da je Midžić poginuo u Siriji.

Ukoliko Tužilaštvo i optuženi sklope sporazum o priznanju krivice, koji je i ranije najavljivan, naredno ročište biće održano 10. jula, u suprotnom suđenje će biti nastavljeno 29. jula.