latinica  ћирилица
01/07/2020 |  20:23 ⇒ 20:27 | Autor: TANЈUG

Misisipi uklonio simbol Konfederacije sa državne zastave

Potpisom guvernera, južna država Misisipi uklonila je sa svoje zastave amblem Konfederacije, koji se masovno smatra simbolom rasizma.

Misisipi je bio posljednja američka država čija je zastava i dalje sadržala taj amblem, prenosi “Glas Amerike“.

Republikanski guverner Tejt Rivs u utorak je potpisao istorijski zakon kojim se momentalno ukida zvanični status zastave, stare 126 godina, koja je generacijama bila izvor podjela.

- Za mene, ovo nije politički trenutak već ozbiljna i važna prilika da se naša porodica u Misisipiju okupi, pomiri i krene dalje - izjavio je Rivs prije potpisivanja zakona, prenosi Tanjug.

Misisipi je bio pod pojačanim pritiskom da promijeni zastavu nakon što su protesti zbog rasne nejednakosti proteklih nedjelja usmjerili pažnju na simbole Konfederacije.

Državna skupština u nedjelju je usvojila zakon o promeni zastave, poslije emotivne debate vođene tokom vikenda i višedecenijskih napora crnačkih zakonodavaca i drugih građana, koji su u amblemu južnjačkih pobunjenika iz vremena građanskog rata vidjeli simbol mržnje.

Kako navodi “Glas Amerike“, guverner Rivs upotrebio je nekoliko penkala da potpiše zakon. Kada je potpisao, čuli su se uzvici slavlja ljudi okupljenih ispred njegove rezidencije, koji su na telefonima pratili prenos ceremonije. Rivs je penkala uručio zakonodavcima i aktivistima koji su radili na promjeni zastave.

Ratna zastava Konfederacije je crveno polje sa plavim znakom X i 13 bijelih zvjezdica. Članovi skupštine, pristalice ideje nadmoći bijelaca, stavili su je u gornji levi ugao zastave Misisipija 1894, dok su bijelci pokušavali da suzbiju političku moć koju su Afroamerikanci stekli poslije građanskog rata.

Sada će komisija izraditi novu zastavu Misisipija, koja ne može da sadrži simbol Konfederacije, ali mora da sadrži riječi “Vjerujemo u Boga“. Od birača će se tražiti da je odobre na izborima 3. novembra. Ako je odbace, komisija će izraditi drugačiji dizajn ali sa istim smjernicama, o kojem će se birači izjasniti na narednim izborima.