latinica  ћирилица
01/07/2020 |  20:47 ⇒ 21:15 | Autor: Politika

Britanski poslanici pozvali NATO da podrži SPC u Crnoj Gori

Britanski poslanici Tim Faron i Stiv Bejker pozvali su NATO i Veliku Britaniju da podrže vjernike i sveštenike SPC u Crnoj Gori, u tekstu za Njuzvik, u kojem ocjenjuju da je crnogorski Zakon o vjeroispovesti donesen u suprotnosti sa modernim, demokratskim, parlamentarnim normama, vladavinom prava, imovinskim pravima i pravima pojedinaca da upražnjavaju svoju vjeroispovest „pred Bogom i bez države i političara, koji služe kao posrednici”.
Britanski poslanici Stiv Bejker Tim Faron - Foto: Screenshot/YouTube
Britanski poslanici Stiv Bejker Tim FaronFoto: Screenshot/YouTube

U autorskom tekstu koji američki magazin objavljuje u rubrici „mišljenja”, britanski parlamentarci, ističu da pripadaju različitim strankama, konzervativcima i laburistima, ali da u ovom slučaju imaju jedan stav - da svi imaju pravo slobode mišljenja, savjesti i veroispovesti, pa i pripadnici SPC u Crnoj Gori.

Ističu da skoro 80 procenata građana Crne Gore priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu kao svoju, i da poštuju tradiciju dugu više od 800 godina stare srpske hrišćanske crkve koja traje na tom prostoru.

Faron i Bejker naglašavaju i da jedan čovjek i njegova partija vladaju neprekidno Crnom Gorom već više od 30 godina i ocjenjuju da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović previše lako prihvaćen, a da je njegov odnos prema hrišćanima „stavio Crnu Goru na svjetsku mapu”.

- A sada, sa dugom prema Kinezima i bez dovoljno keša u rukama da podmaže motor svoje privrede, on taj novac želi da dobije konfiskujući imovinu - navode oni. Bejker i Faron poručuju da je važno da Britanija i njeni saveznici djeluju, i to brzo.

Ukazuju da je nesumnjiva posvećenost NATO građanima Crne Gore, kao i svim narodima čije su zemlje članovi Alijanse, ali ocjenjuju da to ne bi trebelo da bude tako za političko rukovodstvo Crne Gore kada, kako navode, djeluje suprotno konvecijama iz Ugovora da brani „zajedničko nasljeđe i civilizaciju svog naroda, zasnovano na principima demokratije, slobode pojedinca i vladavine prava”.