latinica  ћирилица
01/07/2020 |  21:12 ⇒ 02/07/2020 | 08:54 | Autor: RTRS

Višković: Opasnost od virusa korona nije prošla; Prema neodgovornim kaznene mjere (FOTO/VIDEO)

Opasnost od virusa korna nije prošla, građani i dalje moraju da se odgovorno ponašaju, a, ako za tim bude potrebe, prema neodgovornim će biti primjenjivane i kaznene mjere, poručio je premijer Radovan Višković, gostujući u emisiji Telering.
Radovan Višković i Mato Đaković - Foto: RTRS
Radovan Višković i Mato ĐakovićFoto: RTRS

Višković je naveo da još nije poznato da li će biti drugog talasa epidemije i u kojem kapacitetu, ali da Vlada Republike Srpske priprema zdravstveni sektor za eventualnu mogućnost da se virus korona na jesen pojavi zajedno sa sezonskim gripom.

- Na prostoru stare Hirurgije u Banjaluci za jesen pripremamo još jedan dio rezervnih ležajeva, maski, zaštitnih odijela i da se tu napravi kovid bolnica - rekao je Višković.

Rekao je da ne očekuje da će u Republici Srpskoj biti otvorena afera "Respiratori", jer je sve, kaže, urađeno u skladu sa zakonom i preporukama struke. Najavio je i nove pakete pomoći privredi.

Svi koji su, tokom epidemije virusa korona, ostvarili ekstraprofit ili zloupotrijebili javna sredstva moraju za to da odgovaraju, rekao je Višković i dodao da nema informaciju da je otvoren predmet u vezi sa nabavkom respiratora u Republici Srpskoj. Dodao je da su, prema njegovim saznanjima, nabavljeni respiratori koštali 59.000 evra po komadu.

-  Sad, ako me pitate da li to vrijedi toliko ili ne vrijedi ne znam. Nisam kompetentan. Јedino relevantno bi bilo da je opozicija, koja je otvorila ovu temu, donijela ponude za iste respiratore za drugi iznos - rekao je Višković.

Kada je riječ o nabavci pokretne bolnice, Višković je ponovio da je taj ugovor raskinut jer dobavljač nije mogao da obezbijedi potrebne dozvole za uvoz medicinske opreme, iako je Agencija za lijekove dozvole izdavala nekim drugim, daleko manje kompetentnim uvoznicima.

To se kaže kasnije i pokazalo, kada je direktor Agencije za lijekove iz statusa svjedoka u federalnoj aferi "Respiratori", postao jedan od osumnjičenih. Višković smatra da je Srpska dobro reagovala na pandemiju virusa korona i da je kroz razne vidove pomoći privredi i građanima, u dobroj mjeri amortizovala ekonomski udar.

- Mi ćemo i u narednim danima isplatiti 20 miliona maraka, za one koji su imali poteškoća u poslovanju - naveo je Višković.

Višković je podsjetio da je Vlada prošle sedmice pomogla i lokalnim zajednicama sa više od 30 miliona KM, te da su ogromna sredstva uložena u plate i doprinose radnicima koji nisu mogli da rade zbog mjera tokom pandemije.

- Republika Srpska uredno izmiruje sve svoje obaveze, nemamo nikakvih dugovanja, počevši od podsticaja za poljoprivredu, do svih obaveza koje budžet treba da servisira, kakve su plate i socijalna davanja - rekao je Višković.

Na oporavak privrede, ističe, uticaće i osnivanje Garantnog fonda, kojim će privrednim subjektima - prije svega onima sa malim kolateralama - biti omogućeno da dobiju kredite kod poslovnih banaka. Predviđeno je da Republika Srpska, kroz Garantni fond, garantuje za 50 odsto kredita koji dobija privredni subjekat.

Za sve ove mjere novac je samo dijelom obezbijeđen iz kredita, kaže Višković. Podsjeća da je, tokom korona krize, iskorišćeno i oko 70 miliona maraka prošlogodišnjeg budžetskog suficita, a dio novca obezbijeđen je i kroz razne uštede i Fond solidarnosti.

Višković je dodao i da je procenat od 34,55 odsto, koliko prema novim koeficijentima o raspodjeli PDV-a, pripada Srpskoj, najveći od osnivanja Uprave za indirektno oprezivanje.

Komentarišući stanje u Investiciono-razvojnoj banci  Republike Srpske Višković je naglasio da su u posljednjih nekoliko mjeseci napravljeni značajni pomaci, da je IRB odradio svoju ulogu kako je trebalo i da je ogromna pomoć privredi u Srpskoj išla upravo posredstvom ove banke.

Govoreći o gradnji hidroelektrane Buk Bijela, Viškoviće je naveo da već godinu dana traje procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije.

- Prije 15 dana potpisan je ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između `Elektroprivrede Republike Srpske` i `Elektroprivrede Srbije`. Taj ugovor je upućen Konkurencijskom savjetu BiH, koji treba da ga odobri. Ne očekujemo nijedan problem po ovom pitanju, osim, možda, političkog - smatra Višković.

Emisiju Telering možete pogledati OVDЈE.