latinica  ћирилица
01/07/2020 |  22:23 ⇒ 02/07/2020 | 08:12 | Autor: sputniknews.com

Više od 77 odsto podržalo izmjene u Ustavu koje je predložio Putin

Za izmjene u Ustavu Rusije glasalo je 77,53 odsto državljana Rusije, dok je protiv bilo 21,66 odsto građana, svjedoče podaci Centralne izborne komisije Rusije nakon obrade 70,43 odsto glasačkog materijala.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Ukupna izlaznost na glasanje o izmjenama u Ustavu Rusije je, prema preliminarnim podacima, 65 odsto ukupnog glasačkog tijela, saopštila je predsjednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

Na glasačkom mjestu u Ruskoj akademiji nauka danas je o izmjenama Ustava glasao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Glasanje za izmjene Ustava Ruske Federacije bilo je zakazano za 22. april, ali je zbog epidemije virusa korona odloženo.

Kasnije je predsjednik Rusije Vladimir Putin odredio novi datum za glasanje – 1. jul. Međutim, zbog epidemiološke situacije u zemlji i bezbjednosti građana Rusije za izmjene Ustava se moglo glasati cijele sedmice – od 25. juna do danas.

Izmjene Ustava Rusije

Predsjednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmjena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Poslije rasprave radne grupe o izmjenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila prijedlog zakona koji je dao Putin. Istog dana prijedlog je odobrio Savjet Federacije. Nakon toga ruski predsjednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmjenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

Aktuelni Ustav usvojen je 1993. godine.