latinica  ћирилица
02/07/2020 |  11:14 | Autor: SRNA

Anđelković: Obraćanje Sarajevu iz Novog Pazara je politički motivisano

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je obraćanje Sarajevu iz Novog Pazara za pomoć u borbi protiv virusa korona politički motivisano i nije zdravstvene prirode, ali da Srbija neće ometati dolazak ljekara iz BiH, čak i ako njihovo prisustvo nije potrebno.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Anđelković je u izjavi za Srnu istakao da Srbija ima mnogo razvijeniji zdravstveni sistem od Federacije BiH /FBiH/ i može u potpunosti da se nosi sa svim zdravstvenim probleima na nivou opštine Novi Pazar, te da Sarajevo ne može tu bitno da pomogne.

- Ali vlasti u Novom Pazaru su očito procijenile da im je ta vrsta demonstracije veza sa Sarajevom i obraćanje Sarajevu potrebno radi sticanja rejtinga među sopstvenim stanovništvom. Takvo obraćanje uvek ima jednu vrstu prizvuka želje da se Novi Pazar poveže sa Sarajevom na način koji izlazi iz prihvatljivog okvira kada se posmatra srpski ustavni poredak. Ali, to je prije samo demonstracija takvih želje, nego što je formalno kršenje ustavnog poretka - rekao je Anđelković.

On je naglasio da je Srbija kao ozbiljna država u stanju da spriječi bilo kakve secesionističke i separatističke trendove, a s druge strane neće ni ometati saradnju između Novog Pazara i Sarajeva i dolazak ljekara iz BiH, čak i ako njihovo prisustvo nije potrebno.

Anđelković je naveo da je Srbija demokratska zemlja i dopušta tako nešto, a s druge strane je dovoljno efikasna da štiti svoje nacionalne interese.

Iz gradske uprave Novog Pazara su prije dva dana zbog epidemiloške situacije u tom gradu u Srbiji zatražili od BiH pomoć da pošalje ljekare i medicinsko osoblje.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je jutros da je u toku procedura u vezi sa dolaskom medicinskog osoblja iz BiH kao pomoć u Novi Pazar, gdje je proglašena vanredna situacija zbog povećanja broja zaraženih virusom korona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je juče rekao da Novi Pazar ima dovoljno medicinske opreme i svega, ali da je vidio da su, usred svih pritisaka i muka kojima je Srbija bila izložena, pojedini novopazarski političari, uputili pismo BiH da traže pomoć u borbi protiv korone.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je ranije izjavio da je predsjednik opštine Novi Pazar uputio predsjedavajućem Predsjedništva Šefiku DŽaferoviću zahtjev za pomoć u medicinskom osoblju, prije svega ljekara, zbog pogoršane situacije prouzrokovane epidemijom virusa korona.

- DŽaferović je proslijedio taj akt Savjetu ministara i mi smo obavili konsultacije. Vlada Federacije BiH je iskazala spremnost da pošalje dva tima medicinskih radnika, po deset ljekara u Novi Pazar - dodao je on.

Tegeltija je prenio da je stav Vlade Srbije da toj zemlji trenutno nije potrebna pomoć, te da je zdravstveni sektor u stanju da obezbijedi adekvatan nivo zdravstvene zaštite u Novom Pazaru, upućivanjem medicinskih radnika iz Kragujevca, Kraljeva i drugih gradova u toj zemlji.