latinica  ћирилица
02/07/2020 |  11:37 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Crveni krst Bijeljine donirao deset respiratora UKC-u vrijednih 461.016 KM

Gradska organizacija Crvenog krsta Bijeljina donirala je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske deset respiratora "aventa-M", ukupne vrijednosti 461.016 KM, koji su nabavljeni u okviru akcije "Respirator za Srpsku".

Pomoćnik gereralnog direktora UKC-a za medicinske poslove Slobodan Hajder ocijenio je donaciju kao izuzetno značajnu i vrijednu, zahvaljujući građanima Bijeljine, privrednicima i pojedinim institucijama, a prvenstveno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koje je pomoglo ovu akciju.

- Svjedoci smo da bitka sa virusom korona još nije završena. Došlo je i do povećanja broja zaraženih i oboljelih. Apelujem da se građani Srpske i BiH pridržavaju preporučenih mjera, da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, drže distancu, te svih preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije - rekao je Hajder.

On je rekao da je, kada je riječ o virusu korona, u UKC-u trenutno 25 pacijenata srednje teške kliničke slike, osam pacijenata je u izolaciji, dok je osam na intenzivnoj njezi, od kojih šest na respiratoru.

Predstavnik Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina Aleksandar Savić rekao je da je na lokalnom novou pokrenuta akcija "Respiratori za Srpsku", na koju se odazvao veliki broj ljudi i privrednika, a koja je kasnije prešla na republički nivo.

- Prikupili smo dovoljno novca za 50 respiratora koji su nam stigli prije nekoliko dana. Zahvaljujem građanima Bijeljine i privrednicima koji su odazvali akciji, kao i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske za stručnu i finansijsku podršku - rekao je Savić.

Savić je najavioo da će nakon Banjaluke, respiratori biti uručeni bolnicama u Prijedoru, Gradišci, Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Foči i Trebinju.

On je rekao da je u akciji prikupljeno oko 2.630.000 KM, a od ove sume za 50 respiratora je izdvojeno 2.305.000 KM, dok je ostatak utrošen za nabavku medicinskih aparata i opreme za bolnicu i Dom zdravlja u Bijeljini.

Savić je naglasio da će svaka od deset javnih zdravstvenih ustanova u Srpskoj u okviru akcije dobiti najmanje jedan respirator.

On je napomenuo da je uvoznik respiratora Crveni krst, a proizvođač "ЈSC" Rusija, firma koja se time bavi već 20 godina.