latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:03 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Podrška Vlade društvima pogođenim pandemijom virusa korona (VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojila je garantni program za podršku privredi, za oporavak od posljedica pandemije virusa korona.
Snježana Rudić (Foto: Youtube/Screenshot|) -
Snježana Rudić (Foto: Youtube/Screenshot|)

Planom je predviđeno da Srpska sa 50 miliona maraka garantuje prilikom podizanja kredita od strane mikro, malih i srednjih preduzeća.

- Vrijednost programa u pogledu maksimalnog iznosa garancije je 50 miliona KM, a ciljani nivo kredita, koje banke i mikrokreditne organizacije iz vlastitih sredstava odobravaju, iznosi 238 miliona KM - izjavila je pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić.

U narednom periodu biće raspisan javni poziv bankama i mikrokreditnim organizacijama koje su zainteresovane za formiranje kreditnih linija za ove klijente.

Program će trajati do kraja ove godine, a njime će upravljati Garantni fond.

Rudićeva je izjavila da će Vlada Republike Srpske podržati samo ona društva koja su zaista pogođena pandemijom virusa korona.

Kako je navela, krediti se dijele u tri podgrupe, i to za mala, mikro i srednja preduzeća.

Iznos kredita za mikropreduzeća ne može da prelazi 30.000 KM, za mala preduzeća 100.000 KM, a za srednja 250.000 KM.

- Očekujemo od banaka da ponude grejs period od tri do 12 mjeseci, a da se kredit otplaćuje najduže četiri godine - rekla je Rudićeva na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade Srpske.

Ona je objasnila da je riječ o specifičnom finansijskom instrumentu podjele rizika, o djelimičnom pokriću kredita i mikrokredita koje ova preduzeća uzimaju kod banaka.

- Djelimična garancija znači da se u okviru garantnog programa omogućava ovim preduzećima da dobiju kredite uz kolateral Republike Srpske koji će omogućiti, ili obaranje kamatne stope od poslovnih banaka ili dobijanje onog kredita za koji nemaju vlastitog kolaterala - istakla je Rudićeva.

Ona je naglasila da se ova garancija, prvoklasni kolateral Republike Srpske dobija besplatno od Republike, ali ukoliko privredni subjekti ne ispuni neki od uslova u periodu korištenja kredita biće obavezani da retroaktivno plate premiju.