latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:19 | Autor: SRNA

Stevanović: Veliki broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da je u ovoj klinici situacija sa zaraženima virusom korona vrlo ozbiljna, te da postoji veliki broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom.
Goran Stevanović (foto: Oliver Bunić / RAS Srbija) -
Goran Stevanović (foto: Oliver Bunić / RAS Srbija)

- Riječ je o, uglavnom, mlađim osobama, između 30 i 50 godina, koje nam dolaze sa ozbiljnom kliničkom slikom, obostranom upalom pluća. Manji broj ima lakšu kliničku sliku, koja može da se prati ambulantno i koji mogu da budu u kućnoj samoizolaciji - rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Prema njegovim riječima, u posljednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike pregledano je 290 pacijenata koji imaju simptome kovida-19, a u još dvije trijažne ambulante 150 pacijenata.

On je rekao da je stanje 115 bolesnika zahtijevalo bolničko liječenje, a 15 je primljeno u jedinice intezivne njege bolnica koje su u kovid sistemu.

- Imamo rastući broj pacijenata koji zahtijevaju različite forme ventilacije. Dobro je što sada imamo manju smrtnost nego na početku -  rekao je Stevanović.

Direktor Infektivne klinike je naveo da je karakteristično da sve više obolijevaju mladi koji nemaju hronične bolesti, a koji imaju tešku kliničku sliku i završavaju u jedinicima intenzivne njege, prenijeli su beogradski mediji.

- Samo na Infektivnoj klinici tokom noći imali smo dva smrtna slučaja - rekao je Stevanović.

On je naveo da je popunjenost kapaciteta Infektivne klinike 95 odsto i da svaki dan otpuštaju 10 do 15 pacijenata, a da se isti broj primi.

Kada je riječ o gužvi koja je posljednjih nekoliko dana ispred Infektivne klinike i tome što se pacijenti žale da dugo čekaju, Stevanović je naglasio da prioritet imaju pacijenti koji su životno ugroženi, a da oni sa lakšom kliničkom slik-om moraju da sačekaju.