latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:32 ⇒ 13:37 | Autor: sputniknews.com

Na bugarsko-grčkoj granici kolona vozila od 13 kilometara (FOTO)

Na graničnom prelazu Kulata-Promahonas stvorile su se ogromne gužve, a kolona vozila proteže se na 13 kilometara.
Bugarsko-grčka granica (foto:Tanjug / Dimitrije Gol) -
Bugarsko-grčka granica (foto:Tanjug / Dimitrije Gol)

Prema podacima MUP Sjeverne Makedonije, sa granice Bogorodica-Evzoni juče i danas vraćeno je 780 državljana Srbije.

- Čekamo oko dva sata i prošli smo dva kilometra, a kolona ispred nas je 13 kilometara - kaže Kristian Provodovski iz Selenče koji je krenuo sa porodicom na ljetovanje, a trenutno je na graničnom prelazu Kulata-Promahonas.

Provodovski ističe da mu je policajac rekao da provjeravaju ljude bez kju-ar koda i moraju ručno da popunjavaju formular.

- Da sam znao da će biti ovako, od Sofije bih produžio na Sunčev breg jer ovo je katastrofa - ističe Provodovski za B92.

Sa Evzonija vraćeno 780 državljana Srbije

Sa granice Bogorodica-Evzoni juče i danas vraćeno je ukupno 780 državljana Srbije i oni su preusmjereni na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas, pokazuju podaci MUP Sjeverne Makedonije koje je Tanjugu prenio rukovodilac smjene na tom graničnom prelazu Dejan Dimitrov.

Nakon što je EU usvojila preporuku o ukidanju privremenih restrikcija na putovanja u EU za građane 15 zemalja širom svijeta, uključujući i Srbiju, 650 državljana Srbije pokušalo je u sreijdu da uđe na teritoriju Grčke kroz Sjevernu Makedoniju, dok danas do 10.00 časova taj broj iznosi 130.

Dimitrov je rekao da se odluke grčkih vlasti mijenjaju iz minuta u minut, navodeći da je juče granični prelaz Evzoni radio slobodno od 08.00 do 11.00 časova ujutro.

Istovremeno, neimenovani policijski službenik grčke granične policije izjavio je Tannjgu da je granični prelaz Evzoni zatvoren u skladu sa preporukama i odlukama Evropske unije i da je na evropskom nivou odlučeno da svi strani državljani koji žele da uđu na teritoriju Grčke, a koji su na listi zemalja preporuke EU, mogu da koriste isključivo bugarsko-grčki granični prelaz Kulata-Promahonas.

Kako je rekao, iako je Evzoni najveći grčki granični prelaz za građane koji sa sjevera dolaze drumskim putem u Grčku, on trenutno ne posjeduje neophodnu opremu za testiranje na zaraženost virusom Kovid-19, za razliku od prelaza Promahonos, pa je, prema njegovim riječima, i to jedan od razloga zašto je prelaz zatvoren.

- Bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas je znatno manji. Tamo su kapacitet samo po dvije trake i sa bugarske i sa grčke strane. Međutim, oni imaju opremu za testiranje i zato što je riječ o evropskom koridoru Bugarska-Grčka odlučeno je da taj prolaz bude jedina ulazna tačka za strane državljane u ovom trenutku - rekao je grčki policajac i dodao da se stvaraju velike kolone automobila zbog malog kapaciteta.