latinica  ћирилица
02/07/2020 |  14:12 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Ristić: "Respirator za Srpsku" - najveća donatorska akcija

Od 50 respiratora nabavljenih u donatorskoj akciji "Respirator za Srpsku" danas je 10 uručeno Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, četiri bolnici u Gradišci i tri bolnici u Prijedoru, rekao je Srni inicijator akcije Slaven Ristić.
Slaven Ristić - Foto: RTRS
Slaven RistićFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, ranije ove sedmice uručeno je po sedam respiratora bolnicama u Bijeljini i Doboju, četiri u Zvorniku, a u ponedjeljak će po šest respiratora biti dostavljeno bolnicama u Istočnom Sarajevu i Trebinju, Foči dva i jedan Nevesinju.

Ristić, koji je vlasnik kompanija "TRB" i "Elvako metpro", navodi da su respiratori "Aventa-M" kupljeni u Rusiji i da će biti organizovana video-konferencija na kojoj će predstavnici Ruske državne korporacije "Rostek" iz Srbije, u čijem je sastavu kompanija od koje su respiratori kupljeni, obučiti specijaliste i medicinsko osoblje zdravstvenih ustanova Republike Srpske kako se koristi taj model respiratora.

Akcija "Respirator za Srpsku" rađena je posredstvom Crvenog krsta Bijeljine, a sekretar ove organizacije Perica Gligić, sa višedecenijskim iskustvom u humanitarnom radu, ocjenjuje da je riječ o neponovljivoj, najvećoj humanitarnoj akciji na Balkanu u kojoj je 140 donatora u jeku pandemije virusa korona skupilo 2,6 miliona KM za kupovinu respiratora i druge opreme za bolnice u Republici Srpskoj.

Gligić je rekao Srni da su najveći donatori u akciji "Respirator za Srpsku" Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i kompanija "Elektroprivreda Republike Srpske", uz privrednike u regiji.

On je, za pomoć u ovoj ogromnoj humanitarnoj akciji, zahvalio i ambasadorima Rusije u BiH i Srbije u Moskvi, ističući da je nabavka respiratora izvršena bez posrednika, direktno u fabrici, kao i Upravi za indirektno oporezivanje koja je nakon desetodnevne procedure i uz mnogobrojnu dokumentaciju oslobodila donaciju plaćanja PDV-a i carine.

- Postoje veliki heroji, to su donatori, ali i mali heroji ove humanitarne akcije, a to su naši volonteri Dragana, Milan i Aco, radnici "Elvaka metpro", koji su iznijeli veliki posao tokom borbe za nabavku respiratora u teško vrijeme i u teškim uslovima. Kada bi mnogi odustali, oni nisu. Oni su i danas na terenu - rekao je Gligić.