X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
02/07/2020 |  14:44 ⇒ 14:46 | Izvor: TANЈUG

SZO upozorava: Pandemija virusa korona se pogoršava

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 60 odsto, od 10 miliona oboljelih širom svijeta, registrovano u junu, što, upozorila je, pokazuje da se epidemija pogoršava, a ne da slabi
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da se dnevno zabilježi i do 160.000 slučajeva i pozvao sve države da sveobuhvatno pristupe borbi protiv virusa.

- Pronađite, izolujte i brinite o svakom slučaju, pratite i stavljajte u karantin njihove kontakte, obučite i opremite zdravstvene radnike, obrazujte i osnažite građane da mogu da čuvaju sebe i druge - rekao je Tedros.

Tedros je upozorio da zemlje koje primjenjuju samo dio mjera imaju "dug put pred sobom", prenosi Glas Amerike.

- Ne samo testiranje. Ne samo fizička distanca. Ne samo praćenje kontatata. Ne samo nošenje maski. Nego sve odjednom - rekao je on i naglasio da je jedna od stvari koju je naučio u proteklih šest mjeseci da nikad nije kasno da se promijeni situacija u nekoj zemlji.

Direktor SZO napomenuo je da nošenje maske nekada može da spase život.

- Kritičan prag - u odgovoru na virus korona na Bliskom istoku

Bliskoistočne zemlje dostigle su "kritičan prag" u odgovoru na pandemiju virusa korona, nakon što su mjere karantina postepeno ublažene uz otvaranje granica, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Direktor SZO za region istočnog Sredozemlja Ahmed Al-Mandhari izjavio je da je broj zabilježenih slučajeva zaraze virusom korona u junu bio viši nego tokom četiri prethodna mjeseca zajedno.

On je reko da je oko 87 odsto smrtnih slučajeva od posljedica Kovid-19 potvrđen u samo pet zemalja regiona - Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Pakistanu, prenosi Bi-Bi-Si.

Manje slučajeva zaraze virusom korona zabilježeno je u Siriji i Јemenu, međutim, Al-Mandhari smatra da je ovo najvjerovatnije posljedica poteškoća u sprovođenju testiranja, liječenja i praćenja kontakata obolelih, zbog rata u ovim zemljama.

Al-Mandhari je upozorio da su zdravstveni sistemi zemlja u regionu istočnog Sredozemlja preopterećeni, da su zdravstveni radnici iscrpljeni i da je veliki broj ljudi i dalje pod rizikom, te da neuspjeh u rješavanju krize izazvane pandemijom ne dolazi u obzir kao jedna od opcija.