latinica  ћирилица
02/07/2020 |  15:10 | Autor: SRNA

Produžiti rok važenja kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o zahtjevu Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srpske o produženju roka važenja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva, te ovlastila ministra zdravlja i socijalne zaštite da u njeno ime potpiše sporazum o produženju roka važenja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva.
Radnici u zdravstvu - Foto: RTRS
Radnici u zdravstvuFoto: RTRS

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću saopšteno je da će Vlada Republike Srpske sporazum zaključiti sa Sindikatom zdravstva i socijalne zaštite Srpske.

- Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske obratio se Sindikat zdravstva i socijalne zaštite sa zahtjevom za produženje važenja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva, čije je važenje na snazi do 2. septembra ove godine. Sindikat navodi da je vanredna situacija u Srpskoj na snazi te da se epidemiološka situacija pogoršava i da u ovoj situaciji nije realno pregovorima doći do novog kolektivnog ugovora - navodi se u saopštenju.

S obzirom da je potrebno obezbijediti važenje akta kojim se između ostalog reguliše radno pravni status radnika zaposlenih u zdravstvu, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite predlaže da se u skladu sa zakonima o radu i o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske produži rok važenja posebnog kolektivnog ugovora do 2. septembra 2021. godine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženo je da nakon donošenja odluke o prestanku važenja vanredne situacije u Srpskoj, a u skladu sa zaključkom od 26. septembra 2019, kroz imenovanu Radnu grupu za analizu i usaglašavanje izmjena i dopuna Zakona o platama zaposlenih lica u javnim zdravstvenim ustanovama u oblasti zdravstva i odredbi posebnog kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade u oblasti zdravstva, nastavi usaglašavanje na izmjenama zakonskog propisa i kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade za zaposlene u oblasti zdravstva.